NA24.no

Civita-leder Kristin Clemet fulgt av Bill Gates under et Civita-møte i oktber 2014.
Civita-leder Kristin Clemet fulgt av Bill Gates under et Civita-møte i oktber 2014. Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix)

Civita slakter norsk bistandspolitikk

Regjeringen får kritikk for manglende gjennomføringskraft i bistandspolitikken og virkningen av bistandsbudsjettet som er på 32 milliarder kroner.

Rapporten fra den liberale tankesmia Civita er delfinansiert av Bill and Melinda Gates Foundation og utarbeidet av en tverrpolitisk styringsgruppe med faglig tyngde, skriver Aftenposten.

1-prosentmålet (andel av bistanden av brutto nasjonalinntekt) får kritikk for å ha blitt viktigere enn om bistanden faktisk fungerer. I tillegg slås det fast at spredningen er for stor. Fortsatt får mer enn 100 land norsk bistand. Oversikten er for dårlig og for mange prosjekter og initiativer bidrar ikke til langsiktig utvikling, slås det fast i rapporten. Store deler av bistanden bidrar ikke effektivt til fattigdomsbekjempelse, ifølge rapporten.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er enig i mange av konklusjonene. Men han er uenig i at regjeringen ikke har grepet fatt i dette.

- Denne regjeringen har gjort et taktskifte på mange områder. Konsentrasjon, krav om resultater, med tettere og dypere partnerskap. Vi har jo nå snudd en trend hvor man fra norsk side de senere årene har utvidet antall samarbeidsland.

- Da vi overtok i 2013 var det 116 samarbeidsland. For første gang på mange tiår har vi nå snudd denne trenden og har fått tilslutning til å redusere til 85 samarbeidsland. Vi satser også på 12 fokusland. Det er nytt, sier Brende.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere