I løpet av 2019 skal Clas Ohlson fase ut salg og bruk av engangsbestikk i plast. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

Målet er at innen 2020 skal alle engangsartiklene til Clas Ohlson som benyttes til mat være laget av det som kalles biobaserte materialer. Altså, ikke plast. Eksempler på dette kan være papp og treverk.

Kjeden selger i dag blant annet engangsbestikk i bambus.

Ny trend

Det betyr at kjeden følger en ny trend om å kutte ut plastprodukter. Mandag ble det kjent at Rema 1000 kutter ut sugerør av plast. Tidligere har McDonalds begynt å bruke sugerør av papp på sine utsalgssteder.

– Vi vet at store mengder plast havner i søppelkassen eller som søppel i naturen. Derfor skal vi ikke etter 2019 selge engangsprodukter i plast til mat, sier Ellinor Wickström, Manager Product Compliance & Sustainability, hos Clas Ohlson.

Tidligere har de fjernet både sugerør, tallerkner og krus i plast, og erstattet det med papirprodukter.

Stor kjede

Clas Ohlson er en stor kjede med over 90 butikker i Norge som selger totalt 15.000 forskjellige dingser til norske forbrukere. Nå blir det noen færre dingser av plast, og litt flere dingser av papp.

Kjeden vil ikke gå ut med salgstall av plastbestikket, men sier de har hatt positive erfaringer med omlegging til bærekraftige produkter.

– Bruk av plast på engangsartikler er et stort og viktig tema da store mengder plast havner på avveie. Vi ønsker å inspirere kundene våre til å endre adferd og ta ibruk bestikk i mer bærekraftig materiell som bambus, tre eller papp, da EU-parlamentet har vedtatt at man skal slutte å produsere engangsprodukter i plast, sier Kine Dreyer som er presseansvarlig i Clas Ohlson Norge.

Den store svenske kjeden er imidlertid ikke alene om å kutte engangsplast i produktene. Mandag morgen ble det kjent at Rema 1000 har satt seg hårete mål for året.

Skal kutte 500 tonn

– Vi solgte 10 millioner sugerør av plast i fjor. De forsvinner i år, og erstattes av plastsugerør, sa Kaia Andersen som er sjef for samfunnsansvar i Rema 1000 til Nettavisen.

Innen 2021 vil dagligvarekjeden fjerne alle engangsprodukter av plast. Allerede i år skal plastsugerør fjernes og erstattes med et bærekraftig alternativ. Plastbestikket skal de bruke to år på å fase ut.

– Vi ser arbeidet med plast og emballasje som en del av vårt samfunnsansvar. Vi vil kutte plasten der vi kan. I tilfeller der det påvirket mattrygghet og kvalitet, eller det å fjerne plasten kan føre til matsvinn, vil vi se på andre alternativer, sa Andresen.

I fjor byttet matvaregiganten ut den gamle plastposten med en som inneholder 80 prosent gjenvunnet plast. Det éne tiltaket sparte ifølge Rema 1000 miljøet for produksjon av 3000 tonn plast. De har også kuttet bomullspinner av plast, og bruker heller pappkjerne.

– Vi jobber for at all emballasje skal være lett å gjenvinne. Produktene vil ha anvisning for hvordan de skal resirkuleres korrekt, sa Andresen.