*Nettavisen* Økonomi.

Cola kutter ut panten

SLUTT: Fra nå av produseres ikke lenger pantbare Coca Cola-flasker i glass.

SLUTT: Fra nå av produseres ikke lenger pantbare Coca Cola-flasker i glass. Foto: Coca Cola

Nå får du ikke lenger pant for nyprodusert Coca Cola på flaske, og tomgodset skal kastes i søpla.

23.02.15 15:59

(Fredriksstad Blad): Riktig nok i de grønne gjenvinningsdunkene, men fra 16. februar blir den delen av Coca Cola som tappes på glassflasker, levert i såkalt gjenvinnbar glassflaske som ikke skal pantes.

Pant ut året

Fra midt i april kuttes også pantbare flasker for merkene Fanta og Sprite.

Borg bryggerier har nå sendt ut en orientering om dette i brevs form til restauranter, caféer, butikker og andre som selger produktene fra Coca Cola Enterprises.

Flaskene som skal leveres til resirkulering for produksjon av nye glassflasker, er betydelig lettere enn dem vi hittil har vært vant til. Vekten er redusert fra 252 til 190 gram.

De høye gule kassene som forretningene kjenner er også en saga blott. Nå ankommer mineralvannet på brett.

Returen av de gamle glassflaskene vil bestå ut 2015, men så er det slutt. Mineralvannselgere som ikke har resirkuleringsordninger, må også opprette en slik og inngå avtale med mottakere av engangsflasker på egen hånd, skriver Fredriksstad Blad.

For engangsflaskene har myndighetene innført kr.1,84 i økte avgifter, noe som i sin tur medfører økning i prisene på mineralvann levert fra bryggeriene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

MEST PLAST: Det kommer fortsatt til å bli produsert mest plastflasker, men alt som Coca Cola tapper på glass heretter, kommer på flasker det ikke betales pant for. Foto: Fredriksstad Blad


– Miljøvennlig

Mineralvannprodusentene mener de nye engangsflaskene er miljøvennlige.

I orienteringen fra Hansa Borg anføres det som miljøgevinster at det blir slutt på tomflasketransport, at vann- og kjemikalieforbruket reduseres, og at returandelen, som er beregnet til 90 prosent, vil gi nye produkter ved resirkulering.

De nye flaskene er laget av inntil 70 prosent resirkulerbart glass.

Av praktiske fordeler, anføres at flaskene alltid er nye, at de er lavere og passer bedre i enkelte kjølere, og at de designmessig ser sprekere ut. Dessuten er de plassbesparende på bakrom, i lagre og i biler som transporterer mineralvannet.

(Artikkelen fortsetter under.)

Dessuten veier brettene 12,9 kilo, mot de gamle kassenes vekt på 21 kilo.

Borte snart

Lenge har flere ølsorter, særlig juleølvarianter, vært i handelen på flasker som ikke skal pantes.

Allerede i 2013 signaliserte Borg Hansa bryggerier hvilken vei utviklingen ville gå, skriver Fredriksstad Blad.

Bryggerinæringen er inne i en voldsom omveltning når det gjelder nytt tappeutstyr.

– Utviklingen går i retning av mer og mer engangsflasker uten pant. De tradisjonelle flaske­ne vi har drukket av i 150 år er snart på vei ut, sa fabrikksjef Morten Brostrøm i et intervju med Fredriksstad Blad for to år siden.

Han spådde da, at alt øl innen fem år vil komme på engangsflaske eller på boks, og nå er altså også svært mye av mineralvannet på vei inn i samme emballasje.

Klikk på bildet for å forstørre.

2013: Før jul for to år siden introduserte Borg Hansa ølflasker uten pant. Fabrikksjef Morten Brostrøm trodde den gangen at alt øl ville bli tappet på glassflaske uten pant innen 2018. Allerede i år er det mineralvannets tur. Foto: Geir A. Carlsson (Fredriksstad Blad)

Les flere saker hos Fredriksstad Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.