NA24.no

Comeback for dollaren

Sist oppdatert:
En dollar koster igjen over seks kroner.

Etter å ha ligget en liten periode under sekskroners-grensen, har dollaren i løpet av det siste døgnet brutt seg opp gjennom den magiske grensen.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag ettermiddag koster en dollar 6,072 kroner.

- Dette skyldes en kombinasjon av flere ting, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets.

- På bedringens vei
- Utsiktene i amerikansk økonomi er på bedringens vei. Gjeninnhentningen i industrisektoren gir utsikter til at arbeidsmarkedet ikke vil dempe seg slik vi hadde antatt. Det i kombinasjon med at inflasjonen fortsatt er høy og ikke faller dit FED, den amerikanske sentralbanken, vil ha den, gjør at markedet nå ikke lenger priser inn rentekutt, men heller en uendret rente, sier Syed til NA24.

Handelsbankens økonomer har endret prognose for Fed-renten fra å anta kutt på 6 og 12 måneders sikt, til å tro på en uendret rente over hele prognosehorisonten. Som en konsekvens opprevideres også prognosene for dollaren

- Posisjonert mot KPI
Dollaren styrker seg også mye mot kroner.

- Jeg ser ikke en helt klar årsak, men kanskje kan oljeprisfall ha noe å si. Ellers tror jeg noen har posisjonert seg for de norske konsumpristallene som kommer på mandag, sier Syed.

- Det kan jo hende at folk tenker: «Jo da, vi har en KPI på 1,4 i dag, mens markedet venter på 1,5 prosent vekst på mandag.» Kanskje man tenker at risikoen for det estimatet ligger på nedsiden. Derfor så selger de kroner for å slippe å tape på det senere. Og når mange nok tenker slik, så svekker kroner seg, sier Syed til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere