NA24.no

Comeback for oppkjøperne?

Mye tyder på at private equity-selskapene vil gå hardt inn i kriserammede banker

CNN Money melder om at det er forslag om å minske kravene til private oppkjøpsfond som vil ta over banker som har kollapset. Det kan legge grunnlaget for et comeback for slike selskap.

NA24 – din næringslivsavis

Vanskelig oppgave
The Federal Deposit Insurance Corp, USAs svar på bankenes sikringsfond, har en stor jobb foran seg.

FDIC må prøve å sortere gjennom det som ligger igjen etter bankkollapser, og få solgt stumpene til en grei pris. Analytikere har estimert at opprydningen som står foran dem kan dreie seg om flere titalls milliarder dollar, et tresifret milliardbeløp kroner.

Sikringsfondet er under hardt press fra stadige bankkollapser, og leter nå etter kapital hvor enn de kan finne dem. Dette kan bety et comeback for såkalte private equity selskaper, ofte betegnet som aktive eierfond på norsk.

PE-fondene har ligget ganske lavt mens finanskrisen rullet ut, mye grunnet problem med å sikre kapital til oppkjøp. Men FDIC har allerede solgt boliglånsbanken IndieMac, historiens tredje største bankkollaps, til et private equity selskap.

Harde regler
Forrige måned ble det imidlertid fremsatt forslag til regler som vil gjøre det langt enklere å få gjort denne typen salg. Et viktig punkt ved forslaget er at private investorer og private equity-selskap ville trenge å holde mye mer kapital enn vanlige banker.

Det som gjør salget av banker problematisk, er at nye innskudd også vil forsikres gjennom FDIC. Det er en forsikringsordning som betales av skattebetalerne, og noe man er redd for at et private equity selskap kan utnytte. Videre er det politisk uheldig om oppkjøperne tjener store summer på overtakelsen, da folk vil rope at de stjeler skattebetalernes penger.

Derfor var også forslaget fra juli ganske tøft. Det innebar at private investorer som ville investere i en bank som hadde kollapset måtte ha rundt dobbelt så mye kapital som det som kreves av banker ellers. Det var også en del andre regler, sånn som at et oppkjøpsfond må holde på banken i minst tre år.

Tegn på endring
Dette dempet tydelig interessen blant investorer, men etter det CNN Money erfarer er det nå mye som tyder nå på at kapitalkravet kan bli satt ned til et nivå rett over det vanlige banker betaler. Dermed kan det ligge an til en renessanse for private equity fondene, selv om mange fortsatt klager over at treårsregelen ser ut til å beholdes. Enda er ikke et nytt forslag offentliggjort, og det vil kreve en behandling av de folkevalgte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere