*Nettavisen* Økonomi.

Condie fikk koka

Foto: Scanpix/Reuters

Bolivias president Evo Morales ga USAs utenriksminister Condoleezza Rice et musikkinstrument dekorert med koka-blader. Det gjenstår å se om hun kan frakte det lovlig over hjemlandets grenser.

12.03.06 02:08

USAs utenriksminister Condoleezza Rice er i Chile i forbindelse med innsettelsen av den nyvalgte presidenten Michelle Bachelet. I dag møtte hun også Bolivias nyvalgte president Evo Morales.

Som gave overrakte Morales Rice det tradisjonelle bolivianske musikkinstrumentet charango, som ligner en ukulele, melder AP. Instrumentet var dekket med fargeglade grønne koka-blader. Koka er råmaterialet for kokain, men er lovlig i Bolivia og brukes blant annet til te.

Morales er Bolivias første president med urfolksbakgrunn. Han har tidligere vært leder for koka-bøndenes fagforening og er kjent for sin uformelle stil og USA-kritiske holdning. Morales lovte i sin tid å bli «USAs mareritt».

Han har ledet kampen mot tidligere bolivianske regjeringers forsøk på å avvikle koka-dyrkingen gjennom det siste tiåret, en kamp der ikke minst USA har stått sentralt.

- Vi vil ikke at kampen mot narkotika skal være et politisk redskap for å forsvare geopolitiske interessert, uttalte Morales i forrige uke. Han mener kampen mot narkotika har vært et påskudd for blant andre USA til å forsøke å kontrollere og presse bolivianske myndigheter.

Morales sverger til slagordet «null kokain», ikke «null koka». Nå ber han USA revurdere planlagte reduksjoner i antinarkotika-støtte til Bolivia. Bush’ nyeste budsjettforslag vil innebære at støtten reduseres fra 80 til 67 millioner dollar.

Bolivia er Latin-Amerikas fattigste land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag