*Nettavisen* Økonomi.

Coop får overta Ica Norge

Konkurransetilsynet godkjenner Coops kjøp av Ica Norge.

04.03.15 16:02

Coop Norge hadde inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner. Kjøpet gjaldt ICAs dagligvarevirksomhet i Norge, bestående av 553 butikker.

Les egen sak: Coop kjøper ICA

Konkurransetilsynet har nå godkjent at Coop får kjøpe Ica.

Coop har forpliktet seg til å selge 43 dagligvarebutikker til Bunnpris og 50 butikker til Norgesgruppen for å unngå at oppkjøpet svekker konkurransen.

Må selge 93 butikker
Konkurransetilsynet har kommet til at oppkjøpet kunne føre til vesentlig begrenset konkurranse i 90 lokale markeder.

For å løse konkurranseproblemene har Coop foreslått å selge til sammen 93 butikker til henholdsvis Bunnpris og Norgesgruppen. Det er en forutsetning for tilsynets godkjenning at Coop gjennomfører disse salgene.

– Denne løsningen ivaretar den nasjonale konkurransen og forbrukernes interesser. Uten salg av butikker ville oppkjøpet ført til begrenset konkurranse i en rekke lokale markeder, og det ville også svekket konkurransen nasjonalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

– Svekket konkurranse kan føre til høyere priser, dårligere utvalg og dårligere service, til skade for forbrukerne. Coop har foreslått tiltak som avhjelper disse konkurranseproblemene, og Konkurransetilsynet har kommet til at Coops valg av kjøpere ikke skaper nye konkurranseproblemer. Derfor har vi godkjent oppkjøpet, sier Meyer, som legger til at når både Bunnpris og Coop styrker sin posisjon i markedet kan det være positivt for konkurransen.

- En stor dag
Jubelen står i taket hos Coop etter at Konkurransetilsynets godkjenning ble kjent.

- Dette er en stor dag for oss som er glad i mat, nærbutikken vår og et godt utvalg av dagligvarer til lave priser, sier Geir Inge Stokke, konstituert administrerende direktør i Coop Norge i en pressemelding.

Coop Norge vil med kjøpet få fotfeste i en rekke regioner i Norge, der de ikke er sterke i dag. Dette gjelder blant annet det sentrale Østlandet og i Bergensregionen.

− Vi får nå tilgang på enda flere flotte butikker og dyktige medarbeidere. Dette gir oss et fantastisk utgangspunkt for å nå vårt mål om å gi våre medlemmer og kunder de beste handleopplevelsene, sier Stokke.

Stokke er også glad for at butikkene de må selge unna vil leve videre.

− Det er svært viktig for oss å sikre videre drift av disse butikkene. Vi er derfor glade for å ha fått på plass avtaler med Bunnpris og NorgesGruppen. Inntil salgene er gjennomført, vil butikkene drives som i dag, sier Stokke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.