*Nettavisen* Økonomi.

Coop kjøper ICA

ICA Norge selges til Coop, som dermed overtar både ICA Supermarked, Rimi og Matkroken. På bildet Rimi-ansatte Anton Johansson. Foto: Stig Martin Solberg (Mediehuset Nettavisen)

Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner.

06.10.14 08:36

Kjøpet gjelder ICAs dagligvarevirksomhet i Norge, bestående av 553 butikker.

Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner. Kjøpet gjelder ICAs dagligvarevirksomhet i Norge, bestående av 553 butikker.

Oppkjøpet forutsetter godkjenning fra Konkurransetilsynet. På landsbasis hadde Coop og ICA Norge ved sist årsskifte en markedsandel på henholdsvis 22,7 prosent og 11,1 prosent.

- Overtakelsen av ICA Norge er et stort og viktig løft for Coop. Det er også den beste løsningen for ansatte, forbrukere og leverandører når situasjonen er slik at ICA avslutter sitt engasjement i Norge, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge.

Han mener oppkjøpet er en god løsning som sikrer butikker i Distrikts-Norge ettersom ICA Norge har mange butikker der Coop ønsker å øke sitt nærvær, for eksempel på det sentrale Østlandet og i Bergens-regionen.

Tilsvarende har ICA Norges ulike kjeder færre butikker i regioner der Coop er godt representert i dag.

Tilsynet ser på oppkjøpet
Konkurransetilsynet har blitt orientert om at Coop kjøper Ica Norge. Oppkjøpet av Ica fører til at tilsynet foreløpig stopper behandlingen av Icas samarbeidsavtale med NorgesGruppen.

–Konkurransetilsynet vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet. Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Konsekvenser for samarbeidsavtale

Oppkjøpet av Ica fører til at tilsynet foreløpig stopper behandlingen av samarbeidsavtalen mellom ICA og Norgesgruppen.

– Den informasjonen vi har fått fra partene er at samarbeidsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen vil bli terminert. Vi har avtalt å ha en dialog med Ica om når og hvordan dette skal skje. Når avtalen er terminert, vil ikke tilsynet lenger ha en samarbeidsavtale for vurdering, sier Christine Meyer.

Prosessen videre

Konkurransetilsynet understreker at meldingen om oppkjøpet ikke er mottatt enda, men at tilsynet likevel har startet saksbehandlingen på bakgrunn av informasjon fra partene.

–Vi er i dialog med partene for å sikre at meldingen inneholder mest mulig av den informasjonen vi trenger for å behandle saken grundig og effektivt. Konkurransetilsynet har faste lovbestemte tidsfrister i behandlingen av fusjoner og oppkjøp, og må innenfor disse fristene vurdere om oppkjøpet skal tillates eller stoppes. Partene vil også ha mulighet til å fremsette forslag til tiltak for å avhjelpe eventuelle konkurransebegrensende virkninger av oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Tilsynet kan bruke inntil 130 virkedager for å vurdere oppkjøpet, men må i utgangspunktet legge frem begrunnet forslag til inngrepsvedtak innen 70 virkedager. Fristen kan forlenges dersom partene legger frem forslag til avhjelpende tiltak. Fristen begynner å løpe når tilsynet har mottatt melding fra kjøper.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.