NA24.no

Da er det klart: FM-nettet vil bli slukket om to år

Over halvparten av den daglige radiolyttingen skjer nå med en digitalradio. Dermed er alt duket for at FM-nettet forsvinner i 2017.
Over halvparten av den daglige radiolyttingen skjer nå med en digitalradio. Dermed er alt duket for at FM-nettet forsvinner i 2017. Foto: Pinell (Pinell)
Sist oppdatert:
Millioner av FM-radioer vil bli gjort ubrukelig.

Det har i lenger tid vært en diskusjon om slukking av FM-nettet for radio, og en overgang til ren digitalradio, med DAB-radio i fokus.

De store norske radioaktørene har jobbet hardt for å få til en slukking i 2017, for på den måten å spare store kostnader i dobbel distribusjon med både FM og DAB.

Selve utbyggingen av DAB-nettet ble ferdigstilt tidligere i år, noe som betyr at kravet om en erstatning til dagens FM-nett er oppfylt, samt et bedre radiotilbud for lytterne.

Halvparten må lytte til digitalradio

Det har derimot også vært et annet krav til at FM-nettet skulle slukkes: Det skulle være minst 50 prosent av den daglige lyttingen til radio som skulle finne sted med en digitalradio.

Dette kravet er nå oppfylt.

Digitalradio Norge har jobbet med undersøkelser for å avdekke denne lyttingen til nordmenn. Tidligere undersøkelser har vist at det har vært like i underkant av 50 prosent, mens den siste digitalradioundersøkelsen til TNS Gallup for august og oktober avdekker at det nå er 51 prosent daglig lytting til digitalradio.

Digitalradio er ikke definert som bare DAB, men gjelder blant annet internettradio og radio gjennom TV-mottakeren hjemme.

- Vi har i lang tid sett en veldig positiv utvikling i digital radiolytting. Nå gleder vi oss over å ha nådd en ny, viktig milepæl. Slike tall inspirerer oss i det videre arbeidet med å tilby mer innhold til flere lyttere fram mot FM-slukkingen i 2017, sier Trygve Rønningen, administrerende direktør og sjefredaktør  P4-gruppen i en pressemelding.

Regjeringen med siste ord

Det er formelt sett kulturdepartementet som vil avgjøre om radiobransjen får lov til å skru av FM-senderene i 2017.

- Det er opp til Kulturdepartementet å vurdere kravene, men vi er svært optimistiske da mye tyder på innfrielse av alle krav, sier Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

En tilleggsmodul som dette må mange biler nå utstyres med om en vil høre på radio.

Den formelle avgjørelsen er varslet tidlig i 2015.

Dermed er det så godt som klart at flere millioner FM-radioer om to år vil bli gjort ubrukelige, noe som spesielt er avgjørende for mange biler. Helt frem til det siste året, har det vært relativt utbredt at splitter nye biler har blitt solgt uten DAB-radio.

Disse må nå kjøpe en form for tilleggsmodul om de vil høre på radio i bilen.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere