Da Fredly gikk på flyet, visste han ikke om datteren kom til å overleve

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Håret til datteren ble dratt inn i motoren i boblebadet. Hun lå livløs i vannet da barnevakten greide å dra henne løs.

11.01.14 12:52

Arne Fredly opplevde alle foreldres mareritt 2. september 2012. Den utvandrede norske investoren hadde vært i Norge og feiret flyselskapet Norwegian og Bjørn Kjos’ 10 suksessfulle år dagen i forkant, da han fikk telefonen som kom til å snu opp ned på hverdagen.

- Vi skulle reise ned med Norwegian-flyet til Nice litt utpå søndagen. To timer før vi skulle dra til Gardermoen, fikk vi plutselig en telefon fra barnevakten. Hun var helt hysterisk, sier Fredly til Nettavisen NA24.

Det er i forbindelse med at Arne Fredly stiller opp i «Det Store Intervjuet» i Nettavisen på onsdag, at han nå for første gang forteller åpent om datterens dødskamp i Monaco.

Den norske Monaco-baserte Investoren og milliardæren tenker tilbake på det som skjedde på terrassen i hans leilighet i Monaco, den søndagen i september, for nesten halvannet år siden.

- Vi har et boblebad på terrassen. Mens min samboer, vår eldste datter og jeg var i Oslo, så ble min yngste datter, Fabiola, som da var åtte, igjen i Monaco sammen med den faste barnevakten vår for å delta på en turnsamling, sier Fredly til Nettavisen NA24.

- Kjempet en dødskamp

En kort stund forlot barnevakten terrassen for å gå på toalettet. En venninne av datteren, som var på besøk, måtte på toalettet samtidig.

- Fabiola drev og dykket i boblebadet for seg selv. I bunnen av boblebadet er det noen propeller som lager boblene. Vi har etterpå fått vite at de vedlikeholdsansvarlige for bygningen hadde glemt å sette på gitteret som skal beskytte mot propellen, sier Fredly.

- Det lange håret hennes ble dratt inn i propellen. Hun ble liggende opp ned, og kom seg ikke løs. Hun må ha kjempet en dødskamp, fortsetter han.

Foto: Gjersøe, Peder (NTB Scanpix)

- Håret og et stykke av huden løsnet

Da venninnen kom tilbake til terrassen, fikk hun se at Fabiola fløt livløs med hodet langt under vannet.

- Hun prøvde å få henne løs, men greide det ikke. Da løp hun heldigvis veldig raskt ned til barnevakten, og fikk tak i henne, sier Fredly.

- Barnevakten forsøkte først å dra Fabiola løs, men greide det ikke. Heldigvis holdt hun hodet kaldt, og fikk slått av motorene, sier investoren.

- Så dro hun til så hardt hun kunne. Håret og et stykke av huden løsnet fra propellene, og hun fikk henne opp fra vannet, fortsetter Fredly.

Barnevakten satte straks i gang med førstehjelp, før brannvesenet kom til stedet og fikk satt på surstoff. Deretter kjørte ambulansepersonellet den bevisstløse jenta til sykehuset.

Samtidig som alt dette skjer, har Fredly, samboeren Anette og hans eldste datter, Hannah, startet på tilbakereisen fra Oslo. Flyturen kom til å bli ganske annerledes enn de hadde forestilt seg på morgenen.

- Mens vi sto på Gardermoen, snakket Anette med en lege fra sykehuset i Monaco. Han fortalte at de ikke kunne hjelpe Fabiola der, men at de ville sende henne med helikopter til Nice og et barnesykehus som er spesialisert på drukningsulykker, sier Fredly.

- 50 prosent sjanse for at hun skulle overleve

Legen opplyste at det var stor sannsynlighet for at datteren ikke kom til å overleve.

- Å gå på flyet, med den vissheten om at det var mindre enn 50 prosent sjanse for at hun skulle overleve, unner jeg ingen andre å oppleve. Ikke å kunne ringe noen og få vite hva som skjedde, var rett og slett helt forferdelig, sier Fredly.

Hans eldste datter, Hannah, tok det selvfølgelig veldig tungt.

- Hun gråt og var helt ute av seg. Flyvertinnene lurte på hvorfor hun var så lei seg, og til slutt måtte vi fortelle dem hva som hadde skjedd, sier Fredly.

- Uff. Den flyturen var traumatisk! Da vi landet, turde ikke Anette å slå på mobilen engang, fortsetter han.

Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)

Sykehuset ligger i kort avstand fra flyplassen i Nice. Da de endelig fikk se datteren igjen, lå hun i kunstig koma.

- Det var utrolig godt å få se henne. Legene anslo at hun hadde ligget under vannet i rundt fem minutter. Over seks minutter er det bare en mikroskopisk sjanse for at du overlever, eller unngå varig mén, sier Fredly.

I iskaldt vann kan man ligge ganske lenge uten å få varig mén. Hjernen kjøles ned, og ved rundt 15 graders varme, bruker den nesten ikke surstoff. Men slik er det altså ikke i Monaco, hvor klimaet er mye varmere.

- Boblevannet holdt minst 30 grader, og var dessuten fullt av bakterier. Hun fikk mye vann ned i lungene, sier Fredly.

- Etter seks dager skjedde mirakelet

På sykehuset fryktet legene at nettopp lungene var blitt så hardt rammet at datteren ikke kom til å klare seg.

- Hun fikk mye medisin, åtte til ti ulike typer. Alt fra kortison til morfin. Dermed kan det også fort oppstå komplikasjoner, sier Fredly.

I datterens tilfelle kom komplikasjonene i bukspyttkjertelen.

- Det var meget farlig. Hun lå åtte dager i koma. På den fjerde dagen kom det en lungelege. Han ville bare snakke dårlig engelsk med meg, antakelig for å slippe å fortelle meg sannheten, tror Fredly.

- Men jeg forsto i alle fall såpass at de hadde store problemer, og at situasjonen var svært alvorlig, fortsetter han.

Kroppen må ordne ting selv. Den må først tåle medisinen, mens maskiner hjelper med å puste og suge opp slim i lungene.

- Etter seks dager skjedde mirakelet. Da begynte lungene så smått å virke igjen. De tok en EKG og skannet hjernen. De sa at det så lovende ut. Etter åtte dager vekket de henne. Vi var spente, men heldigvis gikk det utrolig bra, sier Fredly.

- Vanligvis mister de halvparten av barna. På naborommet var det noen foreldre som ikke var like heldige som oss. Sånt gjør inntrykk, sier investoren.

LØP OG KJØP: Nå er det billig å reise til Monaco. Foto: (Shutterstock)

Etter 14 dager på sykehuset i Nice, ble hun flyttet tilbake til sykehuset i Monaco. Etter tre og en halv uke, fikk hun komme hjemme igjen. Litt over ett år senere, er hun blitt helt frisk.

- Hun har ikke fått noen varig mén, og nå har også huden og hårtusten som ble revet bort med roten, begynt å gro igjen. Vi har vært fantastisk heldige, hun har hatt englevakt, sier Fredly.

Førstehjelp reddet henne

Barnevaktens snarrådige innsats var trolig det som reddet henne.

- Hun klarte å holde hodet kaldt, og gjorde en strålende jobb. Å få satt i gang førstehjelp med det samme, var helt avgjørende for det heldige utfallet. Nå har vi begynt å lære opp alle rundt oss i førstehjelp, sier Fredly.

Han kommer til å være evig takknemlig for innsatsen til barnevakten, venninnen, brannmennene og ikke minst sykehuset.

- De reddet henne. Uten dem, hadde ikke hun vært med oss i dag. Nå er hun 100 prosent frisk, og har etter hvert begynt å komme tilbake i turnformen. Vi har vært fantastisk heldige, sier Fredly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag