NA24.no

Da Ole-Reidar kom tilbake fra ferie, hadde naboen kuttet ned trærne på eiendommen

TREREKKA BORTE: Her mellom Ole Reidar Haatufts bolig og nabohuset sto det ei rekke med 15 meter høye bjørketrær. Da han og kona kom hjem fra ferie, var trærne vekk. Han mener naboen har kappet dem ned med vilje for å sikre god utsikt og høyere pris for leilighetene som nå selges.
TREREKKA BORTE: Her mellom Ole Reidar Haatufts bolig og nabohuset sto det ei rekke med 15 meter høye bjørketrær. Da han og kona kom hjem fra ferie, var trærne vekk. Han mener naboen har kappet dem ned med vilje for å sikre god utsikt og høyere pris for leilighetene som nå selges. Foto: Elisabetta Bottoni (Nordlys)
Sist oppdatert:
- Gjort helt bevisst for å øke salgsgevinsten, mener treeieren.

(Nordlys.no): I hagen rett bak huset til Ole Reidar Haatuft i Overlege Meyers veg i Tromsø sto det nylig ei rekke med staselige bjørketrær.

De vel 50 år gamle trærne hadde vokst seg rundt 15 meter høye, og de hindret effektivt innsyn i eneboligen der familien har bodd i flere tiår.

Fjernet trerekka

Men da Haatuft og hans kone kom hjem fra sommerferie i månedsskiftet juni/juli, manglet hele trerekka. Hele fire store bjørketrær var hugget rett ned helt nede ved rota på deres egen eiendom.

- Alt var borte, de hadde til og med fjernet alt av bladverk og sagspon, forteller Haatuft til Nordlys.

Han var ikke et øyeblikk i tvil om hvem som var ansvarlig. På naboeiendommen er nemlig et omfattende ombyggingsarbeid i ferd med å avsluttes. Det er en eldre enebolig som ble solgt til nye eiere i fjor, og som nå er totalrenovert og seksjonert i to leiligheter, hvorav den ene også har en tilhørende hybel.

- Rått og kynisk

Begge leilighetene ligger nå ute for salg, og Haatuft er overbevist om at selgeren helt bevisst har kappet ned trærne for å sikre bedre utsikt - og dermed bedre pris - for de to salgsobjektene.

- Det er kun gjort for å få en høyere pris, og det er rått og kynisk, mener Haatuft.

Han viser til at han og kona aldri har blitt kontaktet med spørsmål om trærne kunne kappes noe.

- Det hadde ikke vært noe problem for oss å ta toppen på trærne, men vi har ikke blitt kontaktet i det hele tatt. De ventet til vi var bortreist, og så gikk de bare i gang. Det forteller meg at de vet hva de gjør.

STUBBEN STÅR IGJEN: Ole Reidar Haatuft med en av stubbene som står igjen etter hogsten.


"Gode solforhold"

Eneboligen som nå er seksjonert ble i fjor solgt for 3.550.000 kroner. Nå er de to totalrenoverte leilighetene til salgs med en samlet prisantydning på 7.580.000 kroner.

I salgsannonsen for leiligheten i underetasjen heter det blant annet: "Med vestvendt beliggenhet og plassert fint på tomten, så gir det ekstra "rom" rundt boligen og sist, men ikke minst: gode solforhold."

For Haatuft og kona har imidlertid trekappingen gitt vel mye "rom".

- Nå er det åpent innsyn inn i vårt bad og i kjøkkenet.

ANNONSE:«Flott utsikt» heter det blant annet i salgsannonsen.


Innrømte skyld

Da Haatuft oppdaget trefellingen, tok han selvfølgelig kontakt med eieren av selskapet som kjøpte nabohuset. Haatuft forlangte en forklaring.

- Først fikk jeg høre at de hadde vært litt usikre på hvor eiendomsgrensa gikk. Men da lurer jeg på hvorfor de ikke tok kontakt. Nei, dette er slik typiske eiendomsprofitører går fram, mener Haatuft.

Han forteller at eieren av selskapet etter hvert erkjente trekappingen.

Erstatningskrav

Nå kan det gå mot et oppgjør i retten om de fire bjørketrærne. Haatufts advokat Roar Bårdlund har fremmet et erstatningskrav på 300.000 kroner. Det er blant annet med bakgrunn i en lignende sak der en hytteeier i Kristiansand hugget ned naboens trær før han la ut hytta for salg og ifølge Fædrelandsvennen reklamerte med flott utsikt mot havet. Den saken ble i vår avgjort i lagmannsretten, og hytteeieren måtte punge ut med over 800.000 kroner i erstatning for trærne.

- Forholdet er politianmeldt. Dette dreier seg om grovt skadeverk, og vi mener handlingen er utført med vilje. Vi har fremmet et erstatningskrav som reflekterer dette. Hvis vårt tilbud ikke blir akseptert, vil saken ende i retten, sier Bårdlund.

- For oss er det ikke beløpet som er viktig, jeg kan om så donere erstatningen. Men jeg synes det er veldig vikitig at man statuerer et eksempel her. Man kan bare ikke gå inn på enn annens eiendom og hugge ned trær, for å få best mulig pris for en bolig. Jeg håper de får svi, sier Haatuft.

- Det skulle vi aldri ha gjort

Det er selskapet Anders-André som skal selge nabohuset. Daglig leder og styreleder Asmund Pettersen vedgår at det er de som har felt trærne.

– Vi felte skog på egen eiendom, og så har vi altså kommet til å felle trær også på hans eiendom. Det er klart at det skulle vi aldri gjort, sier Pettersen.

– Haatuft mener dette er gjort med vilje?

– Jeg kan ikke påvirke hva han mener. Men vi stoppet hogsten straks vi oppdaget at vi hadde gått over grensa.

Bedre utsikt

Pettersen bekrefter at skogen er felt for å gi bedre utsikt. Han er likevel uenig i at trærne på Haatufts eiendom hindret mye innsikt hos dem.

– Fire trestammer hindrer ikke innsikt, det må vel noe enormt med trestammer til for å gjøre det, mener han.

Pettersen erkjenner et erstatningsansvar, men avviser kravet på 300.000.

– Vi har avvist størrelsen på beløpet – så får vi se.

Les flere saker i Nordlys her.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere