Da Røkke solgte til staten

Investeringen i Aker Solutions er en fin, om enn dyr, lærepenge.

29.10.08 17:44

(NA24-KOMMENTAR): Blant de aksjene som har falt mer enn snittet på en generelt nitrist Oslo Børs, finner vi Aker Solutions. Tirsdag endte kursen på 31,20 kroner, et fall på nær 70 prosent den siste måneden.

Det angår også deg, for dine tillitsvalgte i regjeringen brukte i fjor sommer nesten 5 milliarder kroner på å kjøpe 12 prosent av Aker Solutions (tidligere Aker Kværner) fra Kjell Inge Røkke, som på det tidspunktet solgte seg kraftig ned i flere av selskapene sine.

Nå har verdien av statens post falt med tre fjerdedeler, over 3,5 milliarder kroner.

Foreløpig ser altså dette eksempelet på rødgrønn «aktiv næringspolitikk» ganske dyrt ut. Men det er egentlig ikke hovedpoenget. Kursen kan jo stige igjen, og investeringen kan til slutt vise seg å bli god, selv om det ikke ser slik ut nå.

- Sosialdemokrati på det dummeste
Poenget er at hele investeringen var feil i utgangspunktet, og dette er ikke etterpåklokskap.

Samme dag den ble offentliggjort, skrev jeg at det var «tullete» at den norske staten skulle øke sin eksponering mot olje- og gassektoren ytterligere.

I sin blogg på NA24 skrev Harald Magnus Andreassen i First Securities samtidig: «Er det statens rolle i en markedsøkonomi å ta minoritetseierposter i bedrifter som opererer på helt ordinære markeder, i konkurranse med andre bedrifter? Er det riktig av staten å øke sin eksponering mot oljesektoren - attpåtil til pris som kan være stiv?»

Han ventet ikke på svar, men konkluderte: «Sorry Jens, dette er norsk sosialdemokrati på det dummeste.»

Mer risiko
I motsetning til de diversifiserte investeringene i oljefondet, øker Aker-investeringen statens eksponering mot nettopp den sektoren som allerede er avgjørende for staten og Norge som helhet. Det er altså det motsatt av risikospredning. Vi putter ett ekstra egg i en allerede full kurv.

For det andre bidrar slike strategiske investeringer ytterligere til å rote til en allerede vanskelig rollefordeling mellom staten og kommersielle bedrifter. Aker Solutions er butikk, ikke politikk.

For det tredje har staten etter den inngåtte avtalen låst nær 5 milliarder uten reell innflytelse. Det er fortsatt Røkke som bestemmer. Hva staten har bidratt med, eller har tenkt å bidra med, som eier, er det knapt noen som forstår.

For det fjerde blir det vanskeligere å si nei i fremtiden når nye bedriftseiere kommer og truer med å selge til utlendinger, gjerne med LO som støttespiller. Næringspolitikken er en fiasko hvis staten er nødt til å kjøpe arbeidsplassene for at de skal forbli i Norge.

Lærepenge
Det kraftige kursfallet kan likevel ha en positiv effekt. Det kan fungere som en lærepenge.

Neste gang Kjell Inge Røkke, eller en annen superkapitalist, banker på regjeringsdøren med en aksjepost han gjerne vil bli kvitt, får vi håpe mottagelsen blir noe mer avmålt.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
6 timer er deltid
Bjerkes ilddåp
Avslørt av hemmelig e-post
Dollarens hevn
Senterpartiet i potetkjelleren

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.