NA24.no

Da Tor Henning lå skadd på sykehus ble han svindlet. Telegigant nektet å tro ham

Tor Henning Sørensen ble utsatt for Id-tyveri mens han lå på sykehus. Han måtte gå rettens vei for å slippe økonomiske krav fra firma.
Tor Henning Sørensen ble utsatt for Id-tyveri mens han lå på sykehus. Han måtte gå rettens vei for å slippe økonomiske krav fra firma. Foto: EIRIK HAGESÆTER
Naboen ble knivdrept og selv ble Tor Henning Sørensen (52) skadet. Mens han lå på sykehus ble han utsatt for identitetstyveri og svindlet for tusenvis av kroner.

Bergensavisen: Nettbrett og telefon ble av ukjente kjøpt i hans navn, og telefonabonnementet flyttet fra Telenor til Chess. Alt ble bestilt fra en epost-adresse han ikke engang disponerer.

Da Sørensen kom til hektene og oppdaget at han var blitt svindlet, varslet han Chess som eies av TeliaSonera Norge AS. Men selskapet gjorde ingenting for å forhindre at varene i hans navn ble utlevert.

Det går frem av en dom i Bergen tingrett.

— Det har vært en forferdelig påkjenning. Jeg har fått inkassovarsel på inkassovarsel. Opplevelsen av ikke å bli trodd har vært tyngende og gått utover nervene, sier Sørensen til BA.

Vant i retten

Nå er bergenseren frikjent og Teliasonera Norge AS må i stedet betale saksomkostningene på 3650 kroner. Samtidig blir rutinene for bestilling og utlevering av telefon og nettbrett kritisert i dommen.

52-åringen velger å stå frem med sin historie for å advare andre og for å sette søkelys på det han mener er for dårlig sikkerhet til nettbutikker og butikker som driver med netthandel.

Opptakten til historien skjedde i midten av mai 2013 da Bergen ble rystet av et drap i Michael Krohns gate.

En 57 år gammel mann knivdrepte en 59-åring. Selv ble Sørensen skadet i basketaket som fulgte. Få uker før ble han slått ned med et askebeger av drapsmannen i sin egen leilighet.

Gjerningsmannen ble dømt til elleve års fengsel.

På bilder politiet tok fra sykehussengen, er Sørensen helt ugjenkjennelig med hele ansiktet fullt av størknet blod.

Krevde 10.000 kroner

På toppen av det hele ble han utsatt for et identitetstyveri i denne dramatiske perioden av hans liv.

— Etter identitetstyveriet ble det bestilt flere varer i mitt navn for tusenvis av kroner, blant annet fra Klarna, Expert, Netcom og Telenor. Alle disse trakk sine krav, forteller han.

TeliaSonera Norge AS ga seg ikke. De bygget kravet på 10.000 kroner på en bestilling / kjøp som ble foretatt i deres internettbutikk med Sørensens navn, personnummer, adresse og eksisterende telefonnummer.

«Denne informasjonen vil i sin helhet være tilgjengelig for andre som er i besittelse av bankkort og identifikasjonspapirer, og kan ikke anses som et tilstrekkelig bevis for at det er innehaveren som bestiller», skriver retten.

Av avisreportasjer går det også frem at det var flere tyverier fra postkasser i området våren 2013.

Da Tor Henning Sørensen oppdaget svindelforsøket fikk han sperret bankkort og varslet Chess.

Likevel ble varene hentet ut seks dager senere. Åpenbart som følge av en glipp, går det frem av dommen.

– Signaturen virket lik

TeliaSonera AS, som er storleverandør av mobiltjenester og har 62 butikker over hele landet, sto på sitt. De mener at det var Sørensen selv som hentet varene.

Det baserte selskapet på en vurdering av signaturen som ble benyttet, og kvaliteten på Postens kontroll av identifikasjonspapirer.

— Beskyldningen var uforståelig og meningsløs. Jeg vet knapt hva et nettbrett er, sier Sørensen oppgitt.

Han tok kontakt med advokat og stevnet telegiganten for Bergen tingrett.

Selv om signaturen kan virke lik, ble det ikke gjort noen skriftanalyse i saken, påpeker dommeren.

Retten viser i tillegg til at 52-åringen åpenbart bor i et kriminelt belastet strøk, og at han som en følge av dette hadde flere sykehusopphold i den perioden hvor både bestillingen og uthentingen av varene fant sted.

«At han likevel tok kontakt med TeliaSonera Norge AS kort tid etter at bestillingen var foretatt, men før varene var utlevert, understøtter hans forklaring om at det er andre som har foretatt bestillingen», fastslår Bergen tingrett.

Ber folk ikke gi opp

Nå er Sørensen lettet over endelig å bli trodd.

— Mitt råd til folk er å være på vakt og ikke være redd for å stevne selskaper for retten dersom de havner i en tilsvarende situasjon, sier han.

Dommen blir nå rettskraftig.

— Vi tar dommen til etterretning og vil ikke anke den, opplyser kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i TeliaSonera AS i en kort kommentar til BA.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere