*Nettavisen* Økonomi.

Da verden fikk sjokk

Åtte år siden Osama senket børsene.

11.09.09 19:31

Klokken 14.46 fredag er det nøyaktig åtte år siden det første flyet traff World Trade Center i New York. Vel kvarteret senere traff fly nummer to.

Osama bin Laden hadde valgt USAs og verdens finanshovedstad, Manhattan, som mål for det første angrepet på amerikansk jord siden Pearl Harbor.

NA24 – din næringslivsavis

Det totale antallet mennesker som døde i World Trade Center var 2.752. Førti ble drept i Pennsylvania og 184 døde på Pentagon, tallene inkluderer ikke de 19 som fulgte Osama bin Ladens instrukser.

I dag markeres det over hele verden at det har gått åtte år siden angrepene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fotograf:Lee Jin-man (AP)

På området der World Trade Center en gang sto samles familiene til de omkomne for å sørge. Også på Wall Street markeres det at daoen er 11. september.

På børsen i New York er det fredag grunnleggeren av September Concert Foundation Haruko Smith som skal ringe i bjellen. Denne stiftelsen har som mål å snu smerten og sinnet knyttet til angrepet 11. september til å bli en musikkfylt dag som skal hylle menneskeheten.

Tilbake til start
Børshandelen i New York ble stanset rett etter angrepet, og det tok nærmere en uke før det igjen ble omsatt aksjer på Wall Street.

Da børsene først åpnet igjen ble det ikke uventet en real skrell, med en nedgang på fem prosent. Men aksjemarkedet i USA tok seg hurtig inn og allerede to måneder etter ble aksjene handlet til høyere nivåer enn hva som var tilfellet 10. september 2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fotograf: Timothy A. Clary

I årene som fulgte steg de amerikanske aksjene i rekordtempo. Seks år etter var aksjemarkedet på nivåer vesentlig høyere enn i 2001. Da var S&P 500 opp 33 prosent, mens Dow Jones var blitt løftet 37,5 prosent og Nasdaq, i forkant av terrorhendelsen hadde IT-boblen allerede sprukket, lå hele 52 prosent høyere.

Siden den gang har imidlertid verdens børser opplevd et krakk av historiske dimensjoner som har senket verdiene ned til nivåer ikke langt unna det man hadde da angrepet kom.

I dag ligger S&P 500 4,43 prosent lavere enn sluttnivået 10. september 2001, mens verdens mest kjente indeks, Dow Jones, ligger 0,23 prosent høyere enn sluttnivåene 10. september 2001. Teknologitunge Nasdaq har imidlertid gjort det atskillig bedre med en vekst på 22,92 prosent siden de tragiske hendelsene

Opp i Oslo
Også her hjemme tok aksjemarkedet imot nyheten med vantro og skuffelse. Oslo Børs falt 2,34 prosent og nedturen fortsatte i de påfølgende 8 dagene. Totalt ble børsverdien redusert med hele 21,3 prosent i denne perioden.

Mot slutten av året var nedturen innhentet, men en generell global børsuro satte da inn.

Men i motsetning til Wall Street ligger Oslo Børs mye høyere enn for åtte år siden. I løpet av de åtte siste årene har den hjemlig børsen steget med formidable 83,9 prosent.

Hull i bakken
Finanskrisen og nedgangen i det amerikanske boligmarkedet har ført til at fornyelsen av området der tvillingtårnene sto tar lengre tid enn mange har forventet, og frustrasjonen hos innbyggerne stiger.

- Det har blitt stadig tydeligere at New Yorkere bør være flaue over katastrofen som blir representert av myndighetenes feilgrep når det gjelder å få gjenoppbygget Ground Zero, sier advokat Barry LePatner, ifølge Associated Press.

Klikk på bildet for å forstørre.

I utgangspunktet er det planlagt at det der tvillingtårnene sto skal bli bygget fem nye skyskrapere med en park og en minnesmerke i midten, men stadig flere tror ikke at det lenger er marked nok til fem slike høyhus. Stadig flere tror heller ikke at minnesmerket vil stå ferdig til markeringen i 2011 en gang, noe som har vært målet for gjenskapelsen.

Stabil vekst
Så er spørsmålet om slike kriser utelukkende er negative for aksjemarkedet.

En undersøkelse Ned Davis Research tok rett etter 11. september 2001 baserte seg på de 28 verste politiske eller økonomiske krisene de seks tiårene før angrepet. Undersøkelsen viser at i 19 av disse 28 tilfellene var Dow Jones høyere seks måneder etter det smalt enn i perioden før.

Den gjennomsnittlige veksten i halvåret som fulgte etter krisen i alle de 28 tilfellene var på 2,3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.