Gå til sidens hovedinnhold

DAB-kanaler i krise - men julemusikk redder dem i desember

Katastrofetall gjennom hele året reddes inn av julemusikk.

Det har ikke vært noe hyggelig år for de norske radiokanalene etter at FM-nettet ble slukket. Lyttertallene har ligget rundt en halv million lavere i 2018 eller 2016.

Les også: 527.000 radiolyttere er borte: - DAB-overgangen har lært folk å bruke alternativer

Markant vekst i desember

Men det kan se ut til at julemusikken er i ferd med å gi bransjen et etterlengtet pusterom.

I uke 48 og 49 - de to første i desember - har radiolyttingen gjort et markert hopp, og har to uker på rad ligget på 2,75 millioner daglige lyttere. Dette er et hopp 100-200.000 lyttere sammenlignet med hva som har vært vanlig de siste månedene.

Radiokanalene kan for første gang i år rapportere om en daglig dekning på over 60 prosent - og det to uker på rad.

Juleradioer er redningen

Og denne økningen ser til å utelukkende komme av at folk tuner inn til de dedikerte juleradio-kanalene til Bauer og P4-konsernet.

P4 har omdøpt kanalen P7 Klem til Julekanalen, mens Bauer har lansert en egen «pop-up»-kanal som har fått navnet Juleradioen.

Med omdøpingen av kanalen har P7 Klem nesten firedoblet antall lyttere fra rundt100.000 normalt til 380.000 i uke 49. Med bykset har de også blitt nesten dobbelt så store som Radio Norge, som kunne skryte av 213.000 lyttere.

Også Bauers dedikerte radiokanal har blitt en braksuksess med 209.000 lyttere i uke 39, og ble dermed jevnstore med flaggskipet Radio Norge.

Introduksjonen av radiokanelen ser ut til å sørge for at Bauer i de siste to ukene har hatt flere lyttere enn tilsvarende uker i fjor.

Fortsatt lavere tall enn tidligere

Men selv om bransjen, og i særdeles het Bauer, nå kan godskrive en kraftig vekst, er ikke fenomenet med høy julemusikklytting i desember noe nytt.

I fjor vokste P7 Klem seg forbi P4, og endte opp på en topp på 592.000 lyttere i uke 51.

Derimot kollapset radiolyttingen totalt i romjulen, og de lavere lyttertallene har i stor grad fulgt radiokanalene gjennom 2018. Under har vi også lagt med lyttertallene for 2016 - det siste året før FM-nettet ble skrudd av.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken