NA24.no

Dagbladet sparket klubblederen

(Scanpix / Privat / NA24)
Sist oppdatert:
Midt under lønnsforhandlingene fikk Merethe Ruud fyken.

På dagen fellesferien tok til, fredag 4. juli, fikk klubbleder for Handel og Kontor i Dagbladet en rekommandert sending i posten.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Brevet var datert på bursdagen hennes 26. juni. Men dette var alt annet enn et hyggelig bursdagskort.

Den gamle traveren i Dagbladet-systemet ble nemlig oppsagt. Begrunnelsen kommer ikke frem i brevet, men Ruud har fått opplyst at det ikke lenger finnes oppgaver til henne med bakgrunn i Dagbladets vanskelige økonomiske situasjon.

- Jeg er fortsatt sjokkert, sier en oppgitt Merethe Ruud til NA24 Propaganda.

- Klubbfiendtlig
Hun forteller at hun vet hun er den eneste som nå plutselig får sparken i Dagbladet. At hun i tillegg er klubbleder og har ansiennitet fra 1990, mener hun ikke gjør saken noe mindre spesiell.

- Dette er en oppsigelse av meg som tillitsvalgt. Den nye ledelsen i Dagbladet er klubbfiendtlig, og de anser meg som farlig fordi jeg har tatt opp vanskelige saker ved en del anledninger, hevder hun.

Blant annet har Ruud gått offentlig ut og kritisert den store lederskaren Dagbladet har i huset sammenlignet med vanlig ansatte. Hun har også bistått medlemmer i klubben i saker der ledelsen ifølge Ruud har brutt lov- og avtaleverk.

- Personforfølgelse?
Allerede i månedsskiftet mars-april skal Ruud ha opplevd at ubehagelighetene fra ledelsen startet, og hun mener at dette vanskelig kan ses på som noe annet enn en personforfølgelse.

- Det toppet seg nå som vi skulle begynne lønnsforhandlinger. Personaldirektøren spurte rett ut om det ville være mest hensiktsmessig for meg å bli sagt opp før eller etter forhandlingene. Hensikten var neppe annet enn å svekke vårt forhandlingsutvalg, forteller Ruud.

Ruud har jobbet fast som klubbleder siden 2003. I april 2007 fikk hun i oppgave å digitalisere avisens bildearkiv og fikk opplæring i dette.

Likevel har hun nå altså fått beskjed om at det ikke finnes jobb til henne.

Vil ikke kommentere
NA24 Propaganda har vært i kontakt med både personaldirektør Hanne Haugsgjerd og administrerende direktør Tore Stangeby i anledning Ruuds oppsigelse.

- Jeg verken kan eller ønsker å kommentere saken, sier Haugsgjerd, og henviser videre spørsmål til Stangeby.

Stangeby er nesten like ordknapp.

- Jeg kommenterer ikke personalsaker, sier han til NA24 Propaganda.

- Så du ønsker ikke å kommentere Ruuds påstander om at dette dreier seg om personforfølgelse?

- Nei, ikke det heller.

- Ansetter dere folk i Dagbladet nå?

- Det gjør vi.

- Hvorfor får da Ruud beskjed om at det ikke finnes jobb til henne?

- Du, jeg ønsker ikke å kommentere dette, avslutter han.

Går til rettssak
Ruud er forundret over at ledelsen ikke svarer på hvorfor hun fikk sparken, og mener de bevisst prøver å dysse ned saken. Ruud selv har derimot ikke tenkt til å legge ned stridsøksen.

- Jeg er villig til å gå til rettssak om så nødvendig. Bedriften har brutt hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, sier hun.

Ruud har allerede fått bistand fra Handel og Kontor-forbundet i forbindelse med saken, der de krever at ledelsen stiller til forhandlingsmøte.

Regionssekretær i Handel og Kontor region øst, Kjetil Neskvern, bistår Ruud i konflikten.

- Jeg er sjokkert over at dette skjer i en så stor bedrift hvor det er en så stor klubb, sier Neskvern til NA24 Propaganda.

Tillitsvalgte skal vernes
Forbundet krever to forhandlingsmøter på vegne av Ruud. Et som går på brudd på arbeidsmiljøloven. Her er kravet er oversendt Stangeby. Et annet, som går på brudd på hovedavtalen, er sendt Mediebedriftenes Landsforbund (MBL).

Neskvern forteller at tillitsvalgte har et spesielt vern hvis en bedrift først bestemmer seg for å kutte. Oppsigelser av tillitsvalgte kan blant annet ikke skje uten saklig grunn.

- De er ikke de første som skal få sparken ved nedbemanning, for å si det slik, forteller han.

Brevet som er sendt Stangeby krever svar på hvorfor Ruud ble sagt opp.

- Vi mener dette er en usaklig oppsigelse. Eller det vil si, det er egentlig ikke fremkommet en begrunnelse i det hele tatt. Det står bare svart på hvitt at hun er blitt oppsagt, sukker Neskvern.

LO i ryggen
I tillegg mener forbundet at ledelsen i Dagbladet har sett bort ifra viktige ansiennitetsprinsipper.

- Den nye ledelsen står for noe som er veldig fjernt fra det Dagbladet har stått for før, oppsummerer Merethe Ruud.

Hun presiserer at kritikken ikke er rettet mot redaktør Anne Aasheim, men den administrative ledelsen.

Neskvern håper konflikten vil bli løst ved forhandlinger uten rettslig forfølgelse, men legger ikke skjul at de har hele LOs juridiske apparat i ryggen hvis så ikke skulle skje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere