NA24.no

Dagen før dagen - alle venter på amerikansk renteavgjørelse

Hovedkvarteret til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve i Washington.
Hovedkvarteret til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve i Washington. Foto: AgnosticPreachersKid (Wikipedia)
Markedsaktører verden over venter på renteavgjørelsen i USA torsdag.

- I dag er det dagen før dagen da Fed kan komme til å øke rentene for første gang på veldig, veldig lenge (2006). Det skriver Nordea Research i en morgenrapport onsdag.

Hvordan markedene vil reagere når perioden med «gratis» penger er over, gitt renteøkning fra Fed, er vanskelig å si.

God, men avventende stemning
Stemningen i finansmarkedene har vært rimelig god det siste døgnet med oppgang på børsene og i oljeprisen. I markedene er det an avventede stemning i forkant av morgendagens viktige rentemøte i USA.

Både i USA og Europa har aksjemarkedene steget det siste døgnet og de asiatiske børsene følger etter i dag. Oljeprisene har gått litt opp, blant annet på lagertall fra USA som viste en overraskende nedgang.

- Kronen har styrket seg noe. Dollaren har også gått noe sterkere mot euro, blant annet som følge av sterke detaljhandelstall. Disse tallene bidro også til å trekke amerikanske statsrenter opp, skriver Viland.

Nye inflasjonstall onsdag
På dagens agenda stør inflasjonstall fra USA og eurosonen, samt referatet fra Riksbankens siste rentemøte.

- Men hovedfokus i markedet vil nok være rentemøtet i USA i morgen, skriver analytiker i DNB Markets Camilla Viland i en morgenrapport onsdag.

Analytiker i DNB Markets Camilla Viland

Solid utvikling i amerikansk økonomi
I august steg detaljhandelen i USA med 0,2 prosent m/m, en tidel lavere enn ventet. Tilsvarende tall for juli ble imidlertid revidert opp og viser nå en vekst på 0,7 prosent.

- Enda viktigere er det at den detaljhandelsposten som inngår i nasjonalregnskapet steg med 0,4 prosent i august, som ventet. Samlet sett fremstår dermed utviklingen i det amerikanske forbruket solid, til tross for uro i finansmarkedene og nedgang i forbrukertilliten, skriver Viland.

Hun mener dette trekker i retning av at den amerikanske økonomien er sterk nok til at Fed kan begynne å heve renten senere denne uken.


Utenlandske forhold påvirker industrien
Gårsdagens tall for industrien var imidlertid noe svakere.

- Empire State- indeksen, som måler stemningen blant industribedrifter i New York viste kun en marginal oppgang etter et kraftig fall forrige måned. Og industriproduksjonen i USA falt med 0,5 prosent fra juli til august, som var større enn ventet (-0,3% m/m). Et fall i bilproduksjon etter kraftig oppgang måneden før forklarer store deler av nedgangen. Foruten dette reflekterer den svake utviklingen i industriproduksjonen forhold utenom USA, som svak internasjonal etterspørsel og en sterk dollar, skriver Viland.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere