NA24.no

Dagens eiendomsskatt - bare toppen av isfjellet?


STIGENDE PROMILLE: - Eiendomsskatten kan fastsettes til mellom 2 og 7 promille. I det første året eiendomsskatten utskrives i en kommune kan den ikke settes høyere enn 2 promille, og deretter kan den ikke økes med mer enn 2 promille per år, sier f.v. Morten Christophersen og Kristian Råum i EY.
STIGENDE PROMILLE: - Eiendomsskatten kan fastsettes til mellom 2 og 7 promille. I det første året eiendomsskatten utskrives i en kommune kan den ikke settes høyere enn 2 promille, og deretter kan den ikke økes med mer enn 2 promille per år, sier f.v. Morten Christophersen og Kristian Råum i EY.
Frykter at eiendomsskatten skjerpes de neste årene.

(Estate Nyheter): Kun 73 kommuner i Norge er uten eiendomsskatt, deriblant Oslo, Asker og Bærum, der det finnes betydelige eiendomsverdier. Etter gårsdagens valgresultater er det grunn til å forvente at eiendomsskatten i Norge skjerpes ytterligere i årene som kommer.

I 2014 krevde norske kommuner inn 9,6 milliarder kroner i eiendomsskatt. I 2015 kommer tallet til å være enda høyere, ettersom 14 nye kommuner har innført eiendomsskatt, 22 kommuner har innført eiendomsskatt i hele kommunen og eiendomsverdiene har fortsatt å stige.

Les også: Nå blir det eiendomsskatt i Oslo

Den globale utviklingen
Vi lever i en stadig mer global verden, der landegrenser har mindre betydning for store selskaper. Det er enkelt for multinasjonale selskaper å plassere virksomhet i land med lav skattebelastning, og det er enkelt å «flagge ut» fra jurisdiksjoner der skatten blir for høy.

Nasjonale myndigheter konkurrerer om bedrifter og arbeidsplasser, med redusert selskapsskatt som et resultat. I en globalisert verden er fast eiendom enkel å beskatte – den er vanskelig å flytte. Derfor vender mange nasjonale myndigheter seg mot eiendomsskatt som inntektskilde, når skattefundamentet på andre områder blir redusert.

Les også: Vil hente inn tre mrd. i eiendomsskatt

Kommunene fastsetter eiendomsskatten
I Norge er det kommunene som fastsetter og innkrever eiendomsskatt. Det gir mange kommuner kjærkomne penger i kommunekassen. I vårt naboland, Sverige, fastsettes og innkreves imidlertid eiendomsskatten (fastighetsskatten) av Skattverket.

Begge deler har sine fordeler og ulemper, men norske kommuner vil nok kjempe for å beholde den lokale retten til å fastsette og innkreve eiendomsskatt. De kunne nok imidlertid ønsket seg et regelverk som var enklere å forholde seg til.

Et regelverk modent for utskiftning
Eiendomsskatten i Norge har historie tilbake til før innføringen av matrikkelskyld i 1665. Selv om dagens regelverk ikke er fullt så gammelt, bygger det i stor utstrekning på regler som har vært tilnærmet uendret i mer enn 100 år.

I 1975 kom dagens eiendomsskattelov, men den er langt på vei en videreføring av tidligere regler. Regelverket er derfor gammelt, uklart og vanskelig for kommunene å forvalte og forholde seg til. Selv om det ble oppnevnt et eiendomsskatteutvalg i 1995, som avga sin innstilling året etter, har det aldri blitt enighet om en ny og bedre eiendomsskattelov.

Les også: Slik blir eiendomsskatten

Les også: Pass på klagefristen

At dagens regelverk i stor grad er utdatert, er en betydelig svakhet ved dagens eiendomsskattesystem, som gir opphav til mange tvister og stor frustrasjon hos både kommuner og skattytere.

Kan vi vente skatteskjerpelser fremover?
Kommunene kan fastsette eiendomsskatten til mellom 2 og 7 promille. I det første året eiendomsskatten utskrives i en kommune kan den ikke settes høyere enn 2 promille, og deretter kan den ikke økes med mer enn 2 promille per år.

Til sammenligning har Danmark inntil 3,4 % eiendomsskatt på bygg og inntil 1 % eiendomsskatt på tomt, mens Sverige har fastighetsskatt på 0,2-2,8 %. Til gjengjeld har naboene våre lavere selskapsbeskatning, med henholdsvis 22 % i Sverige og også 22 % i Danmark fra 2016, men nå tyder mye på at selskapsskattesatsen er på vei ned også her.

Norge har altså et forholdsvis mildt skattetrykk for fast eiendom enn så lenge.

Eiendomsskatt er en stadig økende og mer aktuell skattekostnad for norske selskaper. EY Advokatfirma skriver frem til jul en artikkelserie på Estate Nyheter om ulike sider av eiendomsskatten i Norge.

Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Morten Christophersen (advokat), Pernille Kvaksrud (advokatfullmektig) og Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig) og har bred erfaring med rådgivning knyttet til taksering og bistand i klage- og rettssaker innen eiendomsskatt.

Les flere saker fra Estate Nyheter.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere