Lavpriskjedene Rema 1000, Extra og Kiwi kjører kampanjer på sunt smågodt i påsken, med prisen på 9,90 kroner hektoen og under.

Det er blitt svært godt mottatt hos kundene.

  • Extra melder at de har solgt 16 tonn sunt smågodt på ukens fire første dager denne uken.
  • Rema 1000 har solgt 136 tonn sunt smågodt så langt i år og sier at salget varsler høyere salg enn normalt denne uken.
  • Også Kiwi sier de har godt salg, men har ikke tall ennå.

20 tonn

- Dette er det råeste vi har opplevd på Frukt og Grønt-fronten! Kundene elsker denne nyvinningen. På de fire første salgsdagene har vi solgt 16 tonn sunt smågodt i løsvekt i Extra, og forventer å runde 20 tonn allerede fredag, sier Christian Hoel, kjedesjef i Extra til Nettavisen.

Les også: Lavpriskrigen: Prisen på påskevarer faller

Han sier at kundene er storfornøyde med at de kan plukke og mikse som de vil selv, i stedet for å måtte kjøpe ferdigplukkede plastbeger med én type frukt eller grønnsaker.

- Vi har nå bestilt 1000 paller til som er på vei ut i butikk. Totalt utgjør det 45 tonn! Det virkes som om vi har lyktes med å skape en grønn bølge, for på en uke nå har vi også solgt 269.000 kurver med druer og 27 tonn med appelsiner bare i Extra. Dette må jo helseminister Høie digge!, sier Hoel.

136 tonn i 2017

Ann Kristin Pettersen i Rema 1000 sier at i årets første måneder har Kjøpmenn i Rema 1000 solgt 136 tonn med snackgrønnsaker.

- I 2016 startet REMA 1000 et testprosjekt med småtomater, snackagurk og sukkererter i løsvekt, for å gjøre det enkelt for våre kunder å ta sunne valg. I 2017 utvidet vi denne testen og i dag har over 500 av våre butikker tilbudt disse varene i løsvekt, sier hun til Nettavisen.

Les også: Selger grønnsaker som smågodt

- Tilgjengelighet på varene i butikkene våre varierer etter etterspørsel, det er for å unngå unødig matsvinn, men det er ingen tvil om at med i overkant av 10 tonn solgte snacksgrønnsaker hver uke, er dette noe kundene syns er stas, sier hun.

Kiwi-beger

Kiwi selger ikke smågodt i løsvekt, men i beger, men hektopris mellom 5,66 kroner og 9,90 kroner.

Les også: Norgesgruppen knuser konkurrentene

- Vi har vurdert sunt smågodt i løsvekt, men vi mener begeret beskytter varene og bidrar til bedre holdbarhet. KIWI har satt som mål å halvere eget matsvinn innen 2025, og er på god vei mot dette målet, sier Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Hun sier at salget går så det suser.

- Vi kjører på med sunt smågodt (til 5,66 – 9,90 per hekto) i alle våre 652 butikker, og salget går så det suser! Serien ble lansert før påske i fjor, og i år har vi også fått en nykommer: gule cherrytomater, sier hun.

Positivt

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen heier på dagligvarekjedene som gjør det lettere å velge sunt. Fredag møtte hun representanter for næringen for å fylle påskeegget med sunn snacks.

- At butikkene nå konkurrere om sunt snacks viser at vi har en ansvarlig næring som ønsker å bidra til et sunnere kosthold for folk flest. Det setter jeg veldig stor pris på, sier Michaelsen.

- Jeg er glad for at bransjen tenker nytt både med hensyn til produkter og produktplassering. Når grønt snacks plasseres i barnehøyde, synes barna det er gøy å plukke fargerike godsaker som også er sunne. Vi skal også kunne kose oss med godteri, men nå blir det lettere for familiene å velge sunt, sier statsråden.