NA24.no

Daniel har gått fire år på VGS - nå nektes han å fullføre

AVSLAG: Han fikk gå to år på musikklinja, men nå sier fylket at Daniel Pedersen (19) ikke får fullføre utdanninga.
AVSLAG: Han fikk gå to år på musikklinja, men nå sier fylket at Daniel Pedersen (19) ikke får fullføre utdanninga. Foto: Privat
Hva skal jeg gjøre nå?

Han startet på elektrikerlinjen, byttet senere til musikklinjen, men nå får han ikke fullføre noen av delene, skriver Nordlys

Da skjervøygutten Daniel Pedersen skulle begynne på videregående i 2010, søkte han seg inn på elektrofag på den lokale skolen i Nord-Troms.

Da året var fullført ønsket han å flytte til Tromsø og starte på musikklinja ved Kongsbakken i Tromsø. Utdanningsetaten i Troms fylke nektet ham imidlertid å bytte linje. Dermed ble han plassert ved Breivika videregående skole i Tromsø, og elektronikkfag andreåret.

– Det var mitt tredjevalg, og jeg hadde ikke noe lyst til å fortsette der. Jeg har - og hadde den gang - ambisjoner om å ta utdannelse innen musikk, forteller Pedersen til Nordlys.

Får ikke fullføre

Til slutt ga fylkeskommunen etter og ga Pedersen plass ved Kongsbakken. Nå har han fullført to av tre år ved denne linja, og har dermed gått tilsammen fire år på videregående.

Men femte året blir det heller dårlig med.

– Jeg har fått beskjed om at jeg ikke får fullføre tredjeåret da jeg ikke oppfyller kravene, sier Pedersen.

I et brev fra utdanningsetaten skriver de følgende: «Etter å ha vurdert din elevhistorikk og/eller alder, finner fylkesutdanningssjefen ikke grunnlag for at du innfrir kravene for ungdomsrett eller voksenrett».

– Dette fikk jeg ingen beskjed om da jeg først kom inn på musikklinja. Skal man ikke få lov å fullføre utdannelsen som man har begynt på, spør Pedersen.

Klager til utdannigsetaten

Pedersen føler at Troms fylkeskommune knuser alle hans drømmer om å jobbe innen musikk. Samtidig må han pakke sakene sine og flytte ut av studenthybelen i Tromsø og hjem til Skjervøy.

– Hva skal jeg gjøre nå? Hvilken jobb får man seg uten generell studiekompetanse? Jeg synes hele tida jeg hører at fylkeskommunen snakker om høyt frafall i den videregående skolen, men når det kommer noen med virkelige ambisjoner så får man ikke muligheten, sier Pedersen.

Han forklarer at han i samarbeid med rådgiveren ved Kongsbakken har sendt inn klage til utdanningsetaten, sammen med en ny søknad om å få starte på tredjeåret. Noe som ved innvilgelse vil medføre at Pedersen starter på sitt femte år i videregående skole.

Ikke enkeltsaker

Fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli var opptatt i møter onsdag, og henviser per sms til fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V).

– Jeg kan ikke kommentere denne saken spesielt. Fylkesrådet behandler ikke enkeltsaker, sier Sollied til Nordlys.

Han sier at han formoder at søknaden til Daniel Pedersen er behandlet korrekt.

– Per nå kjenner jeg ikke saken, og får ikke satt meg inn i den før torsdag, sier Sollied onsdag formiddag.

Les flere saker fra Nordlys her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere