Danmark et skritt nærmere et kontantløst samfunn

SEDLER: Lyst å betale med kontanter?

SEDLER: Lyst å betale med kontanter? Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Vil la butikkene selv bestemme om de tar imot sedler som betaling.

07.05.15 17:51

Danmark går enda et skritt i retning av å bli et kontantfritt samfunn. Den danske regjeringen foreslår at blant annet butikker, restauranter og bensinstasjoner ikke lenger skal være pålagt å ta imot mynter og sedler som betaling. Forslaget er del av en pakke med sikte på å skape økonomisk vekst, ved å redusere kostnader og øke produktiviteten for danse selskaper. Det skriver independent.co.uk.

Det danske Finansrådet mener en slik heving av penge-påbudet gjør at forretninger slipper kostnader for sikkerhet, og byrden ved å ha ansvar for vekslepenger og sedler.

LES også: I år handler vi for 40 milliarder på mobil og nettbrett

- Ulovlig
Her hjemme gikk Frps Stortingsrepresentant Jørund Rytman for en uke siden ut i Nettavisen, og sa han mener et kontantfritt samfunn er ulovlig.

- Jeg har lenge hatt en mistanke om at bankene har en skjult agenda med å få bort kontanter helt, og for deretter å skape en monopolsituasjon innen betalinger. Når selskaper, selv helstatlige, setter hindringer i veien for å kunne betale med kontanter, så sier jeg stopp, uttalte Rytman, som mener det både går på personvernet og at det rammer de eldre i samfunnet.

KRITISK: Frps Jørund Rytman liker ikke utviklingen mot et kontantløst samfunn. Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Stortingsrepresentanten fra Buskerud sikter til at han og flere har reagert på at NSB, ved mindre togstasjoner uten billettluke og med kun betalingsautomat, ikke tar imot sedler, men kun mynter. Hvis man betaler kontant på toget, så medfører det også et gebyr på 40 kroner. Dette likte Rytman så dårlig, at han har tatt det opp med politisk ledelse i Finansdepartementet, Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet.

LES mer her: - Det er en borgers rett å betale med kontanter
OG her: Forbrukerombudet: - Det blir store problemer med et kontantfritt samfunn nå

Svindel vs. ran
Han sier også han har registrert at stadig flere banker er kontantløse – noe som gjør det vanskeligere for kunder og turister som ønsker å veksle inn valuta. Han mener utviklingen er alvorlig, og peker på at kontanter er et tvunget betalingsmiddel i Norge.

I Danmark vil de altså fjerne dette påbudet. Og der er bruken av mynt og sedler allerede lav. Nesten en av tre bruker i stedet en betalings-app fra Danske Bank, kalt MobilePay. Alt man trenger der, er en smarttelefon, et dansk mobilnummer, betalingskort og en bankkonto - så kan man betale varer, restaurantregninger osv.

MOBILEPAY: Danske Bank har en mobilapp - nesten hver tredje danske betaler middag og klær på denne måten. Foto: (Danske Bank)

I Sverige har det vært debatt om hvorvidt et kontantløst samfunn øker svindel-tilfellene. Vårt naboland i øst har blant EUs høyeste antall bank-transaksjoner per innbygger, og der har antallet tilfeller av kort-svindel blitt doblet det siste tiåret. Danske Bank har derimot koblet betalings-appen til den enkeltes fødselsnummer for å unngå misbruk.

LES også: Betaling med mobilen kan ta over for kontanter

Kontantløse banker er stadig vanligere i Skandinavia, og har også vist seg å ikke bare gjøre det vanskeligere for kunder eller turister. I 2013 måtte en svensk bankraner forlate en bank md uforrettet sak – fordi banken ikke oppbevarte kontanter.

Hvorvidt forslaget om å fjerne et påbud om å ta imot kontant betaling innføres, gjenstår å se. Først skal Folketinget stemme over det. Sannsynligvis går det gjennom, og i tilfelle vil det gjennomføres neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag