Gå til sidens hovedinnhold

Dansk bank ba om nødhjelp

Kastet inn håndkleet i natt.

Et nytt offer for finanskrisen dukket opp i Danmark i natt.

NA24 - din næringslivsavis

Sjællandsbaserte Roskilde Bank måtte i natt kaste inn håndkleet og be Nasjonalbanken om hjelp inntil banken blir helt eller delvis solgt.

Betydelige nedskrivninger
I natt meldte Roskilde Bank at dens mange utlånsengasjementer i det kriserammede eiendomsmarkedet har utviklet seg i meget negativ retning og gjort at det nå er nødvendig med betydelige nedskrivninger i en størrelsesorden som banken i første omgang ikke hadde ventet.

Det har vært stor spenning knyttet til banken etter at kredittratingbyrået Moody`s nylig senket ratingen på banken.

Nå er Roskilde Bank garantert nødvendig likviditet på 750 millioner kroner fra Nasjonalbanken for at banken skal få tilstrekkelig med tid til å finne en løsning på situasjonen.

- Vi har ikke maktet å omstille oss
- Eiendomsporteføljen var altfor stor i forhold til bankens størrelse og egenkapital. Og vi er blitt overhalt av utviklingen på boligmarkedet. Vi har ikke maktet å omstille oss hurtig nok, sa adm. direktør Søren Kaare-Andersen på et pressemøte fredag, skriver borsen.dk.

Roskilde Bank har bundet hele 43 prosent av sin utlånsmasse opp mot boliglån, og det kraftige fallet i danske boligpriser og boligsalg er med på å trekke banken inn i en likviditetskrise.

Han erkjenner at ledelsen ennå ikke har full oversikt over hvordan regnskapet i første halvår kommer til å se ut, men fastslår at det ikke er noen tvil om at banken kommer ut av halvåret med røde tall.

- Det lyktes ikke Roskilde Banks ledelse å få fullt overblikk over sin kompliserte og høyrisikofylte eiendomsportefølje og iverksette de nødvendige prosesser for å sikre bankens aktivaer og fremtid, sa han ifølge borsen.dk.

- Ville vært helt uansvarlig
- Vi har positiv solvens, så vi overholder loven. Men det ville vært helt uansvarlig å gå inn i sommerperioden med den risiko vi har hengende over hodet. Det er fryktelig ergerlig og synd for en god bank som Roskilde Bank at vi ikke kunne fortsette, sa Kaare-Andersen.

Søren Kaare-Andersen og bankens styreformann Peter Müller skrev i nattens dramatiske melding at hverken en kapitalutvidelse eller tidligere drøftelser om fusjon med andre banker har ført til noe. Nå har bankledelsen inntil seks måneder på seg til å finne en løsning. Roskilde Bank har 600 ansatte og en balanse på 42 milliarder danske kroner.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken