Gå til sidens hovedinnhold

Dansk ekspert: - Kinas mål er total dominans

Dansk analytiker: å gi etter for Kina er en åpen invitasjon til overvåking og spionasje.

- Ville Norge kjøpt kinesiske jagerfly?

Det retoriske spørsmålet kommer fra John Strand, en av verdens ledende telekom-analytikere. For det ville jo Norge aldri gjort.

I en fersk rapport beskriver Strand hvordan Kina, gjennom særlig Huawei, møysommelig og målbevisst har utkonkurrert europeiske konkurrenter. Det gjelder ikke bare de omdiskuterte kontraktene for 5G-nettet, men også brukerteknologi som PC-er og mobiltelefoner.

- Vi må spørre oss om dette er fornuftig. Et dataangrep kan komme på dypnivå i nettverket, men like gjerne i ytterkantene - på utstyret vi bruker. I et større perspektiv er alt dette knyttet til vår sikkerhet, sier John Strand.

- Undertrykker systematisk

I uka som gikk var teknologigiganten Huawei det store samtaleemnet på verdens største messe for mobiltelnologi, World Mobile Congress, i Barcelona. Det pågår en tilspisset konflikt som handler om utbygging av 5G, det nye mobilnettet.

Les også

Slik vil 5G endre din hverdag

Kineserne er teknologisk i førersetet, men politisk svært omstridt blant annet på grunn av sin sentrale rolle i Kinas overvåkingsteknologi.

- Huaweis beste referanse er det totalitære kinesiske system som bevisst og systematisk undertrykker menneskerettigheter. Huawei har verdens beste referanse i den kinesiske stat, og presidenten med en approval rating på 280 prosent, sier John Strand.

Strand viser til det nyinnførte sosiale rating-systemet, der innbyggerne basert på atferd rangeres med poeng for sin grad av lojalitet til regimet.

Mens USA nekter kineserne innpass, har Huawei kommet langt i Europa, med intensjonsavtaler i flere land. Huawei ligger langt fram i konkurransen om å bygge 5G-nettet for Telenor og Telia. 4G-nettet består i stor grad av komponenter fra Huawei, skriver tek.no.

- Vi er skeptisk til at leverandører til 5G-nettet er fra et land vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), til Nettavisen.Økonomi.

Avhengige av Kina, parkert av USA

I kjølvannet av bråket rundt Huawei og 5G-utbygging, har Strand forfattet en kraftsalve av en advarsel mot Kinas teknologi-dominans. Mot 2025 er Kinas mål "å dominere strategiske industrielle sektorer og bli uavhengig av vestlig teknologi, og samtidig gjøre Vesten helt avhengig Kinas produkter og tjenester", konkluderer Strand.

Les også

Norsk eller kinesisk kontroll?

I rapporten viser Strand til hvordan konkurrenter som Nokia og Ericsson har minimal tilstedeværelse i Kina, mens kinesiske konkurrenter dominerer i Europa.

Han påpeker at kinesisk teknologi nå gjennomsyrer ikke bare nettverk og brukerutstyr, men også flere industrier. Analytikeren påpeker at Europa i løpet av 15 år har gått fra å være i det globale førersetet på mobilteknologi til å ha havnet helt i bakevja.

- Vi har ingen pan-europeisk plan for 5G, og er helt avhengige av Kina for å bygge ut. USA kuttet ut kinesisk nettverks- og mobilteknologi for mange år siden. Nå ligger de halvannet år foran oss, sier Strand.

Patentsøknader i EU for kommunikasjonsteknologi er dominert av Huawei, poengterer Strand. I 2008 var 116 av 2693 patenter i telekommunikasjon- og nettverkskategoriene innlevert av kinesiske selskaper. I 2017 er 1478 av 3717 patentsøknader kinesiske.

- Det meste av forskning og utvikling bedrevet av kinesiske selskaper skjer i Kina, ikke Europa eller USA. Kinas andel av kommunikasjonspatenter økte fra 4,3 til 39 prosent på snaue ti år.

Europa har dermed gått fra å være netto eksportør til netto importør av kommunikasjonsteknologi, fremholder dansken:

- Dersom dette tempoet i endring fortsetter, vil vestlige selskaper om få år være ute av stand til å produsere telekommunikasjonsteknologi uten bruk av kinesiske patenter, sier Strand.

Risiko overalt

- Hvis et mobilnett er en risiko, så er også andre ting det: PC-er, servere, mobiltelefoner, og ikke minst alle dingsene som kommer med "Internet of Things". Kinesiske Lenovo er verdens største PC-produsent. Kinesiske mobiltelefoner samler data prosessert og lagret i kinesiske datasentre. Hvor mye vet vi om sikkerheten i disse produktene og tjenestene?

Det er ikke bare katastrofale storskala-angrep som bekymrer Strand, men digital “skyttergravskrig”: småskala-angrep, spionasje og overvåking på nivået under hva ansees som en kritisk trussel.

"Denne typen krigføring, som gjerne er rettet mot mykere mål, tapper fienden for krefter og ressurser og samler inn hemmeligheter", skriver Strand i sin rapport.

- Suverene på overvåking

Trusselen fra Kina gjelder nemlig langt mer enn 5G-utbyggingen, uten at det betyr at Huawei ikke fortjener søkelys, understreker Strand.

Han peker på at Guo Ping, Huaweis toppsjef, har kritisert USAs håndtering av Snowden og overvåkingen fra amerikanske myndigheter

- Det han glemte å si var at hans virksomhet også er en stor leverandør til intelligente byer og at de er stor leverandør av data til den kinesiske regjeringens nye poengsystem, sier Strand til Nettavisen.Økonomi.

- Når det kommer til overvåkning av folk, er Huawei verdens største og mest erfarne leverandør, og det i et land som har et meget avslappet forhold til menneskerettigheter og ikke aksepterer annerledes tenkende. Vi snakker om et land hvor man overvåker befolkningen og hvor din "sosiale score" avgjør om du kan kjøpe fly- eller togbillett, sier Strand.

Les også

Britisk ekspert: - Kina vil straffe Norge med sanksjoner dersom Huawei holdes ute

Frykter falsk trygghet

Huawei er medlem av bransjeorganisasjonen IKT-Norge. Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, er skeptisk til et ensidig fokus på Kina:

- Det er risiko forbundet med all teknologi, og jeg tror det i verste fall kan skape falsk trygghet å fokusere ensidig på Kina. Det kan skaper vi en falsk trygghet om at Kina/ikke-Kina avgjør om noe er trygt eller utrygt. Så enkel er ikke verden.

Risikobildet er det samme uansett, og krever sikringstiltak uavhengig av hvor teknologien kommer fra, mener Waterhouse.

- Snowden-saken viste jo hvordan amerikanske myndigheter brøt seg inn i nettverksutstyr. I Storbritannia er det kameraer overalt, og myndighetene går langt i hva de bruker dem til. I Norge har vi sett at politiet setter opp falske basestasjoner. Fra et myndighetsperapektiv trenger vi tydelige krav som må gjelde uavhengig av hvem man henter utstyr eller tjenester fra, sier Waterhouse.

- Ingen tilknytning

- Vi er et globalt konsern med 180.000 ansatte i 170 land, og vi er eiet av de ansatte, ikke av den kinesiske stat. Vi har ingen tilknytning til kinesiske myndigheter utover å ha hovedkontor i Kina. I 2007 etablerte vi Huawei Technologies Norway AS, og i 2009 var vi med å lansere verdens første LTE-nett (4G) i Norge. I Norge og internasjonalt støtter og følger vi alle internasjonale standarder og beste praksiser innen IKT-sikkerhet. Dette vil vi fortsette med, sier Erik Thomas Ganer, kommunikasjonssjef i Huawei Norge, til Nettavisen.Økonomi.

PSTs skepsis til Huawei står ikke i motstrid til Strands analyse, påpeker Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

- Men vi har et litt snevrere perspektiv, som handler om nasjonal sikkerhet. Vi må ha et bevisst forhold til hvem som utbygger kritisk infrastruktur, og vi anser at 5G-nettet blir en del av dette.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken