Hver sommer tar vi debatten rundt passende jobbantrekk i sommervarmen, men vi blir aldri helt enige. Er det greit med shorts på jobb? Hvor lang bør sommerkjolen være?

Resultatet blir gjerne at hver enkelt arbeidsplass må sette egne regler, noe danske Jyllands-Posten nå har gjort. Redaktøren har nemlig innført shortsforbud for alle ansatte, uansett temperatur. Det skaper overskrifter i flere aviser, også her i Norge, hvor Aftenposten omtalte saken først.

LES OGSÅ: Streikende NRK-journalister med makabert funn i fjæra

Grilling i hagen

Den 20. april, på årets første varme dag, sendte redaktør Jacob Nybroe ut en e-post til alle sine ansatte:

«Sommeren er på vei - og dermed også en helt forståelig dragning mot lette gevanter. Men når det kommer til dette, er jeg gammeldags. Vi er en arbeidsplass - ikke en campingplass. Av respekt for kilder, kunder og andre ekesterne gjester - men også for hverandre,» skrev Nybroe, og fortsatte:

«Jeg vil derfor be om alminnelig, semi-konservatisme i garderobevalget. Det betyr lange benklær for menn (og for kvinner). Kvinner kan velge knelange kjoler, men ikke miniskjørt og hotpants,» skriver Nybroe.

LES OGSÅ: Blir du aggressiv av vodka eller trist av rødvin? Bare tull, sier psykolog

Overfor sin egen avis, understreker Nybroe at beslutningen er hans egen.

- Folk ser ulikt på shorts. Min holdning er at når vi kommuniserer med andre mennesker, så skal vi ikke ligne på noen som akkurat har kommet inn fra grilling i hagen, sier Nybroe, og fortsetter:

- Ingen ser for seg en bankmann gå i shorts. Og man skal heller ikke se for seg en journalist gå i shorts. For noen er det over grensen, mens andre er likeglade. Jeg vil heller kjøre en forsiktig linje.

Reagerte i fjor

Redaktøren synes at det å gå i shorts hører fritiden til, og at man, blant annet av hensyn til gjester, bør kle seg mer formelt på jobb.

Nybroe bestemte seg for å sende ut e-posten da han observerte fire-fem ansatte i shorts. I hele fjor sommer reagerte han på at de ansatte kom med bare legger på jobb, og bestemte seg for at han i år ville innføre forbud.

Forbudet har fått omtale i en rekke danske aviser, blant annet Politiken og TV 2. Blant de ansatte i Jyllands-Posten, har meningene vært delte, forteller redaktøren.

- En mente at jeg brøt menneskerettighetene. At forbudet går utover den personlige friheten. Andre har sagt at det er deilig, sier Nybroe.