- Bedriftene trenger flere folk, de har høy lønnsomhet og arbeidsledigheten er allerede lav. Den er den perfekte miksen for at lønnsveksten skal ta seg opp, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank Markets til Nettavisen.

Les også: Liste med 200 jobber: Her er Norges best betalte yrker

Meglerhuset venter en solid lønnsvekst i årene fremover. De venter en lønnsvekst i år på tre prosent, men dette er bare starten. Neste år venter de en vekst på 3,5 prosent og i 2020 en vekst på hele fire prosent.

Det betyr at hvis du hadde en lønn på en halv million kroner i fjor, vil du tjene 554.000 kroner i 2020.

Les også: Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Folk vil få bedre råd tross rentehevinger

Oljekrisen

Det er langt mer enn hva lønnsveksten har ligget på de siste fire årene.

- Vi har hatt lav lønnsvekst de siste årene. Det skyldes at lønnsomheten i næringslivet har vært lavere fordi oljeprisen har vært lavere, sier Jullum.

Les også: Siv Jensen advarer mot lønnsfest

Nå er imidlertid situasjonen en helt annen. Oljeprisen ligger på 80 dollar fatet, mens de norske oljeselskapene bare trenger 21 dollar pr fat for å tjene penger. Sagt med andre ord tjener oljeselskapene ekstremt mye penger og har råd til å betale de ansatte mer.

Kamp om arbeidskraften

Når Equinor og co lokker med høye lønninger, må selskapene utenfor oljesektoren også øke lønningene, for å holde på sine ansatte.

Les også: Kjempeoppgang for Equinor

Ved siden av det er tilgangen på arbeidskraft lav, siden det er så få arbeidsledige i Norge.

- De siste årene har det vært greit å få tak i arbeidskraft fordi så mange måtte slutte i etterkant av oljekrisen. Nå er det mye bedre og alt tyder på at sysselsettingen vil øke mer fremover, sier Jullum.

Les også: Nordea Markets spår lønnsfest

Du må enten importere arbeidskraft fra utlandet eller by over fastlandsprisen hvis du skal ha tak i folk.

Ikke så mye innvandring

På starten av dette tiåret førte det enorme behovet for arbeidskraft til at Norge hadde veldig høy arbeidsinnvandring.

Jullum tror imidlertid ikke det vil skje i like stor grad.

- Tidlig på 2010- tallet var det dårlige tider i andre deler av Europa. Nå er situasjonen en helt annen. I Polen er lønnsveksten sju prosent i året og de må selv importere arbeidskraft. Så vi tror at det kommer arbeidsinnvandring, men neppe så mye som vi ha sett, sier Jullum.

Han understreker at det ikke bare er godt nytt for norske bedrifter, i hvert fall ikke de som konkurrerer med selskapet i utlandet.

- Det kommer til å svi for noen som har gode rammebetingelser med lav lønn og svak kronekurs, men det er helt naturlig, sier han.