NA24.no

Foto: HENNING BAGGER (EPA)

Danskene gir opp klimaavtalen

Sist oppdatert:
Men forhandlingene fortsetter med håp om en løsning.

KØBENHAVN (Nettavisen): Klimaforhandlingene i København har strandet så hardt at det danske formannskapet i natt ga opp å få til en global klimaavtale. Det skriver bt.dk.

- Problemet har hele tiden vært at det er et puslespill, der alle brikkene skal legges samtidig. Men det krever at landene viser vilje til å møtes på halvveien, og det har de ikke gjort, sier en kilde til avisen, og legger heller ikke skjul på at skuffelsen i det danske formannskapet er enorm.

Forkastet
Det danske formannskapet med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spissen, leverte et avtaleutkast onsdag.

Dette ble forkastet av utviklingslandene, og sent samme kveld kom også meldingen om at Kina utelukker at det blir noen avtale. De vil heller ha en kort erklæring.

Nå gir også danskene opp å få en avtale i havn, skriver flere danske medier.

Les: Kina utelukker klimaavtale i København

- Det har ikke vært mulig å få folk samlet om en felles avtale. Det er ikke snakk om at det blir en stor, signert avtale. Dersom det skal være mulig å få til et omfattende resultat, må de store landene sette seg sammen og drive det fram. Reelt sett kan ikke Danmark lede prosessen, sier kilder til DR Nyheder.

Gir ikke opp
Forhandlingene fortsetter derimot, og ikke alle ser like mørkt på muligheten for å dra en avtale i land.

- Forhandlerne vil forhåpentligvis ha en avtaletekst i løpet av dagen. To dager i politikken er lenge, og vi har fortsatt tro på at det vil komme en avtale, sier president på Maldivene, Mohamed Nasheed, som leder forhandlingene for øygruppene i G77. Han legger til at ingen av landene får den avtalen de egentlig ville ha.

- En rekke land er veldig klare på at de vil ha en avtale her.

Han gjør det også klart at dersom man ikke finner en løsning innenfor FN-systemet, så finnes det ingen andre løsninger.

- Det finnes ingen andre prosesseer som er mulige. Dersom ikke FN fungerer, så finnes ingen andre proseseser.

I mot U
Formannskapet, som har ansvar for å få i havn en endelig avtale i København, har også blitt beskyldt for å prioritere Vestens interesser. De såkalte G77-landene (arbeidsgruppen med utviklingsland) og Kina mener at en rekke punkter i Kyoto-protokollen, der u-land ikke var forpliktet til utslippskutt, blir avfeiet av de vestlige landene.

I-landene, med USA i spissen, krever på sin side at utviklingslandene er med på å begrense sine klimautslipp.

Avtaleutkastet som nå er droppet, skulle legge grunnlaget for forhandlingene mellom statslederne. Utkastet ble lagt til grunn etter forhandlinger mellom byråkrater og miljøvernministere.

Les: - Ikke et fnugg av tvil

Ser fram mot Mexico
Nå gjenstår å forsøke å redde stumpene og få til avtaler på isolerte områder, og se fram mot de neste klimaforhandlingene, som finner sted i Mexico neste år.

Etter at det ble kjent at G77-landene og Kina forkaster avtaleforslaget, sa miljøvernminister Erik Solheim sa til Nettavisen at klimakampen uansett ikke er tapt.

- Da må vi bare brette opp ermene i 2010, og bygge videre på det vi får her. Klimakampen slutter ikke i København, men København er en veldig viktig del av det. Det er ikke et fnugg av tvil om at Norge vil gjøre hva vi kan for å få til klare utslippsforpliktelser fra København, sier Solheim.

Hvor mye CO2 slipper du ut? Ta Nettavisens klimakalkulator under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere