*Nettavisen* Økonomi.

Dansker ut av Indonesia

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HIYAWATA (AFP/Scanpix)

Danmark anbefaler tirsdag sine borgere å forlate Indonesia. Landet opplever store protester mot karikaturtegningene av Muhammed.

07.02.06 08:25

- Utenriksdepartementet anbefaler at dansker i Indonesia forlater landet og at folk som tenker på å reise dit utsetter sine planer, sier Danmarks Indonesia-ambassadør Geert Aagaard Anderson, ifølge AP.

Tirsdag morgen norsk tid var også omkring 5000 mennesker samlet i Peshawar, Pakistan, for den foreløpig største karikaturdemoen der til lands.

Omkring 250 dansker er registrert som bosatte i Indonesia.

Demonstrasjoner
Det har blitt holdt flere demonstrasjoner i hovedstaden Jakarta og i minst to andre byer. Demonstrantene har kastet stein og satt fyr på flere danske konsulat. Flere demonstrasjoner var planlagt tirsdag.

De 12 karikaturtegningene av profeten ble første gang publisert i danske Jyllands-Posten i september, men har siden kommet på trykk i medier over hele verden. De fleste av dem har påberopt seg ytringsfriheten som bakgrunn for å trykke tegningene.

Det er et strengt forbud mot avbildninger av profeten i Islam.

Ut av Tsjetsjenia
Tsjetsjenias fungerende statsminister, russiskvennlige Ramzan Kadyrov, annonserte mandag at danske organisasjoner ikke lenger vil være tillatt i Tsjetsenia på grunn av karikaturtegningene, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

En av de rammede organisasjonene er den danske flyktningehjelpen, en av de få humanitære organisasjonene som fremdeles har en tilstedeværelse i den russiske delrepublikken.

Tatt for prestedrap
Tyrkisk politi har pågrepet en mann mistenkt for å ha drept en italiensk katolsk press, melder det halvoffisielle nyhetsbyrået Anatolia tirsdag, ifølge AP.

Andrea Santoro ble skutt to ganger i ryggen søndag da han ba i sin kirke ved Svartehavskysten. Vitner sier drapsmannen skrek «Allahu Akbar» (Gud er stor) på arabisk før han skjøt.

Tyrkia er et 99 prosent muslimsk land der flere tusen har protestert mot publikasjonen av Muhammed-karikaturer i europeiske aviser. Det var tirsdag morgen uklart om drapet på presten kunne settes i sammenheng med karikatur-kontroversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.