Dårlig dag, skrekkelig uke

Oslo Børs

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Kraftig reaksjon på lang opptur på Oslo Børs.

22.01.10 19:21

Oslo Børs falt kraftig fredag, for tredje dag på rad. Fredag falt Hovedindeksen 1,51 prosent til 357,12 poeng. For uken som helhet falt indeksen 5,6 prosent.

Det skjedde etter at børsen knapt hadde opplevd avbrudd i oppturen siden i fjor sommer.

Fredag var fallet bredt. Blant de tunge selskapene på Oslo Børs var det bare to som klarte å holde seg marginalt i pluss, nemlig Norsk Hydro, som steg 0,23 prosent til 44,37 og Marine Harvest, som økte med 0,8 prosent til 4,66 kroner.

Mest av de store falt cruiserederiet Royal Caribbean, som falt 4,9 prosent til 147,50 kroner. Rett etter fulgte solenergiselskapet REC, som endte ned 4,2 prosent til 32,87 kroner.

Olje drar ned stemningen
Oljeprisen faller tilbake under 74 dollar. Et fat Brent-olje koster fredag ettermiddag 73,84, en nedgang på 1 prosent fra torsdag.

Det skjer selv om ukentlige lagertall viste et uventet fall i lagrene av råolje og destillater. Bensinlagrene økte derimot noe mer enn markedet hadde forventet.

Les mer: Fall i oljelagrene

Kraftig opptur
Norske Skog steg på en melding fredag formiddag. Selskapet melder at det i fjerde kvartal har fått en gevinst etter en økt verdi på kraftkontrakter på 1,4 milliarder kroner. Dette gjelder høyere verdi på langsiktige avtaler i Norge, Brasil og New Zealand. Verdiøkningen har ingen kontanteffekt.

Selskapet har også nedskrivninger knyttet til fabrikkanlegg på 230 millioner kroner i fjerde kvartal, og har tatt avsetninger i forbindelse med nedbemanninger på 90 millioner kroner.

Norske Skog varsler også at resultatet fra Sør-Amerika blir 50 millioner kroner svakere i fjerde kvartal 2009 enn i tredje kvartal. Dette skyldes lavere volum og lavere priser i tillegg til høyere kostnader og ugunstige valutaforhold.

Aksjen steg 9 prosent til 10 kroner.

DNO opp
Oljeselskapet DNO opplevde også en markant opptur på en ellers svak børsdag. Aksjen steg nær 6 prosent til 6,08 kroner etter en melding om at fond forvaltet av Oppenheimer Funds har kjøpt seg over 5 prosent.

Les mer: Øker i DNO

Internasjonale fall
Det er ikke bare i Norge børsuken har vært svak. Det har ikke vært noen god uke på de asiatiske børsene, som fredag falt for femte dag på rad.

I USA lanserte president Barack Obama torsdag en plan om å begrense handlingsrommet til storbankene torsdag. Dette førte til kraftig kursfall på USA-børsene, og spesielt for mange av de store bankaksjene.

Også fredag er det overveiende røde tall i USA og Europa, selv om fallet i USA foreløpig er moderat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.