NA24.no

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Dårlig idé før, dårlig idé nå

Sist oppdatert:
Aftenposten-kommentator lengter tilbake til et regulert boligmarked.

(NA24-KOMMENTAR): Aftenpostens Kathrine Aspaas vil ha mer offentlig regulering av boligmarkedet, fremgår det av en kommentar.

Aspaas begynner med å sitere en uttalelse fra Prognosesenterets Bjørn Erik Øye om at det norske markedet i uvanlig grad er markedsstyrt når det gjelder husleie.

Deretter viser hun til tidligere tiders begrensninger på bygging av små leiligheter i Oslo nå er lempet, og skriver: «Resultatet er at Oslo-folk bor stadig dyrere og trangere. I løpet av fire år har husholdningenes gjennomsnittlige boliglån steget med 60 prosent, samtidig som boligene er blitt mindre.»

Så avslutter hun: «Bystyret ser ut til å være klar over utfordringen, for nylig fikk vi nye regler for størrelsen på leiligheter i indre by. Reglene knytter seg direkte til størrelsen på boligen, og hensikten er å få småbarnsfamilier til sentrum. Bystyrevedtaket bærer bud om at boligpolitikken strammes inn etter 20 år med fri flyt. Det kan vise seg klokt.»

Her er det mye merkelig.

Dårlig idé før, dårlig idé nå
Det er riktig at tidligere tiders husleieregulering er i ferd med å bli faset ut i Norge. Det er bra, og det viser at det faktisk er mulig å lære av historien. Den anerkjente økonomen og kommentatoren Paul Krugman (som slett ikke kan kalles markedsfundamentalist) beskriver i denne kommentaren de negative sidene ved slik regulering og fastslår:

- - Analysen av husleieregulering er blant de best forståtte temaene innen hele økonomifaget, og – blant økonomer, i alle fall – et av de minst kontroversielle.

Kunstig lave husleier gjør at folk på husjakt må krype for utleiere og betale penger under bordet for å komme inn på markedet. Det skapes et kunstig skille mellom det uregulert og det regulerte markedet, hvor prisene blir desto høyere. Den som har skaffet seg regulert leilighet driver uoffisiell fremleie heller enn å flytte. Utbyggere vil ikke bygge nye utleieboliger hvis de risikerer å måtte leie ut kunstig billig. Kunstig lave leier gir ikke rom for vedlikehold. Og så videre.

Hva gir høye priser?
Så til påstanden om at folk i Oslo bor dyrere og trangere som et «resultat» av at det er åpnet for å bygge mindre leiligheter. Dette er jo snudd helt på hodet.

Faktum er at stadig flere velger å bo i byen, av ulike grunner. Dette øker boligetterspørselen og prisene. Som en tilpasning til denne utviklingen blir det bygd flere små leiligheter.

Når bystyret nå pålegger bygging av større leiligheter i sentrum, vil det gi knapphet på små leiligheter, og dermed øke bokostnadene for den som faktisk ønsker å være i sentrum og er villig til å bo trangt (primært folk uten barn, gjerne i etableringsfasen).

Bygger for dem som ikke vil
Derimot kan en slik regulering selvsagt gi et større tilbud (og dermed lavere priser) for dem som ser etter store og dyre leiligheter i sentrum, gitt at utbyggerne faktisk finner lønnsomhet i slike prosjekter.

Problemet er at småbarnsfamilier, som politikken er rettet inn mot, i liten grad verdsetter sentrumsnærhet. Faktisk viser en undersøkelse utført av analysefirmaet Econ Pöyry for flere entreprenørselskaper, at småbarnsfamilier ikke ønsker å bo i sentrum, uavhengig av boligstørrelse. De av leserne som har små barn, vil nok nikke gjenkjennende til denne konklusjonen.

OBOS-sjef Martin Mæland er også kritisk, og mener bystyrets vedtak vil gjøre leilighetene for dyre for nyetablerte barnefamilier.

Det folk vil ha
Grunnen til at det bygges små leiligheter i sentrum er selvsagt at det primært er slike leiligheter som etterspørres der, gitt det prisnivået som skapes av tomtetilgang, byggestandarder, arbeidskraftens pris og så videre.

Man kan selvsagt tvinge frem bygging av store, dyre leiligheter for et segment som ikke er spesielt interessert i å bo i sentrum. Men det vil neppe vise seg klokt.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Tenk nytt om oljefondet
Tungt styreansvar
Boligpriser og husleie
Obama på defensiven
Afrikansk mobilboom

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere