Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig start for oljefondet

2009 ga rekord, 2010 har begynt dårlig.

Fredag ble det kjent at 2009 har vært det beste året noen sinne for oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det formelt sett heter.

Les mer: Kanonår for oljefondet

Men Norges Banks månedsbalanse, som også kom fredag, viser at 2010 har begynt svakere.

Ved utgangen av januar var fondet på 2.619 milliarder kroner, mot 2.637 milliarder ved nyttår. Det betyr at verdien av fondet falt med 0,7 prosent når man måler i norske kroner.

Dette kan imidlertid ikke direkte sammenlignes med avkastningen av verdipapirene i fondet. Tallet som oppgis i månedsbalansen påvirkes også av tilførsel av friske oljepenger og av valutakursendringer.

Januar var en svak måned på verdens aksjebørser, så det er all grunn til å tro at det er reelt at fondet falt i verdi i denne måneden, selv om det nøyaktige tallet bare offentliggjøres når fondet legger frem sine kvartalsrapporter.

I 2009 fikk fondet en rekordhøy avkastning på 25,6 prosent, tilsvarende 613 milliarder kroner. Men mens kroneutviklingen året før, i 2008, bidrog til å bremse det kraftige fallet i verdiene når man måler i kroner, var effekten i 2009 motsatt. Dermed steg verdien av fondet, målt i kroner, med 365 milliarder kroner i 2009.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget