Gå til sidens hovedinnhold

Dårlige nyheter tynget Wall Street

Mange negative nyheter ble for mye for det amerikanske aksjemarkedet.

De amerikanske aksjeindeksene falt rundt 1 prosent tirsdag. Både internasjonalt og fra USA kom det dårlige nyheter. Fra Europa kom det svake tall for industriproduksjon, samtidig som det er skapt usikkerhet rundt statsgjelden til Hellas. Fortsatt er det også nervøsitet knyttet til gjeldssituasjonen i Dubai.

På hjemmebanen kom det labre signaler fra McDonald's. Dessuten falt oljeprisen og trakk ned energirelaterte aksjer.

President Obama lanserte en ny pakke for å stimulere sysselsettingen, spesielt rettet mot småbedrifter, uten at markedet la stor vekt på det.

Les mer: Obama lanserer jobbpakke

Oljefall
Oljeprisen har vært svak de siste dagene, som vanlig i takt med at dollaren har styrket seg. Tirsdag falt den amerikanske referanseoljen WTI 1,31 dollar til 72,62 dollar. Det var femte dag på rad med prisfall. I London falt Brent-olje 1,24 dollar til 75,k18 dollar.

Delindeksen for oljeaksjer falt 2 prosent, delindeksen for oljeservice 2,5 prosent, så energisektoren bidrog klart til å trekke markedet nedover.

Svakt fra Europa
Tirsdag kom det nye tall som viste at den tyske og britiske industriproduksjonen overraskende falt tilbake. Industriproduksjonen i Tyskland viste et fall på 1,8 prosent på sesongjustert basis fra september til oktober, mot ventet oppgang på 1 prosent.

Tallene sendte de europeiske børsene ned umiddelbart etter publisering.

Les mer: Overraskende produksjonsfall

Ny uro i Dubai
Dubai-børsen falt tirsdag til det laveste nivået på fem måneder, etter at ny frykt for gjeldssituasjonen i statsselskapet Nakheel har kommet inn over investorene.

Ifølge Bloomberg hadde eiendomsutvikleren Nakheel et underskudd etter første halvår på 3,65 milliarder dollar som følge av fallende inntekter og nedskrivning av eiendomsverdier.

Uroen bidrar til å trekke ned flere store bankaksjer med eksponering mot emiratet.

-Spørsmålet har alltid vært, hva er det Dubai produserer og hvor kommer pengene fra? Det måtte komme til et slags klimaks i en gjeldssmell, sier investeringssjef Philip Manduca i ECU Group i et intervju med Bloomberg.

Les mer: Dubai til bunns

Hellas nedgradert
Også fra Hellas har det kommet urovekkende signaler.

Kredittratingbyrået Standard & Poor's varslet mandag om at de kan komme til å nedgradere ratingen på «A-», som de har på Hellas nasjonalgjeld. Årsaken er økt usikkerhet knyttet til landets muligheter til å få kontroll på statsfinansene, ifølge Assoicated Press. Tirsdag meldte ratingbyrået Fitch at det senker kreditt-ratingen for Hellas til «BBB+».

Les mer: Mørke skyer over Hellas

McDonalds skuffet
Burgerkjeden McDonalds skuffer med sine tall som viser hvordan restaurantene omsatte i november.

I forrige måned økte salget i restaurantene som har holdt åpent i mer enn ett år med 0,7 prosent. Dette er langt svakere enn hva analytikerne hadde forventet på forhånd.

Ifølge Dow Jones Newswires viser estimater innhentet av StreetAccount at tallknuserne forventet at burgerkjeden ville øke omsetningen med 1,7 prosent. For restaurantene i USA falt omsetningen med 0,6 prosent, mens det var forventet en flat utvikling. Den svake økonomiske situasjonen i USA og en rekke kampanjer får skylden for utviklingen i USA. Aksjen falt 2 prosent.

FedEx
På selskapsfronten var FederalExpress et lyspunkt.

Sent mandag kveld oppjusterte fraktkjempen sine estimater med 10 prosent for neste kvartal som følge av sterk internasjonal vekst og effekt av kostnadskutt. FedEx blir av mange sett på som en god indikator på den generelle økonomiske aktiviteten. Aksjen steg 3 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow -1,00% til 10.285,97

Nasdaq -0,76% til 2.172,99

S&P 500 -1,03% til 1.091,93

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot