Datatilsynet: - Kontanter er ikke hellig for oss

Er det behov for dette som betalingsmiddel i fremtiden?

Er det behov for dette som betalingsmiddel i fremtiden? Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

- Vi er ikke opptatt av illeluktende sedler.

14.09.14 14:41

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at det ble klart at Forbrukerrådet mente Stortinget burde se på om det var nødvendig å ha kontanter som tvunget betalingsmiddel i Norge.

Blogg: Nødvendig med flere brukervennlige betalingsmåter

En rekke lesere mener at det er på tide at Datatilsynet kommer på banen.

Freder ikke kontanter

Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet gir derimot Forbrukerrådet langt på vei støtte.

- Vi er ikke opptatt av illeluktende sedler som sådan. Kontanter er ikke noen hellig ku. Det vi er opptatt av er å beholde en viktig egenskap ved kontanter, nemlig å muliggjøre en fortsatt anynymitet i transaksjoner mellom mennesker. Overføring av penger mellom mennesker handler om retten til å kunne ha omgang med andre mennesker, uten at man legger igjen elektroniske logger etter seg, sier Skåra til Nettavisen.

Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

- Å spore alle små transaksjoner for oss alle, sier jo ekstremt mye om menneskers adferd, legning og så videre - og det kan si noe om fremtidig adferd, noe som er utrolige sensitivt. Det er mye mer sensitivt enn for eksempel Datalagringsdirektivet, som allerede er blitt dømt som ulovlig - og det er ikke holdbart, påpeker Skåra.

Vil ha alternativer

- Vi har forståelse for at det å håndtere kontanter er en kostnad, og den blir uforholdsmessig større når det er færre som bruker kontanter, og det er sikkert frustrerende for bransjene. Om man kan lage elektroniske betalingsløsninger som gjør det mulig med sporfri betaling, er det ikke oss imot, sier Skåra.

Han viser til at Apple ser ut til å legge opp til delvis anonymitet rundt sin betalingsløsning på iPhone - selv om det er litt tidlig å si hva dette faktisk betyr.

- Vi utfordrer derfor bransjen til å komme med nye løsninger, basert på ny teknologi som ivaretar dette hensynet. Det er selvsagt mulig, om man er villig til det. Dette tilsvarende som kollektivtransportselskapene som kom frem til en anonym elektronisk billett – for de som ønsker det. Om ikke bankbransjen selv utvikler slike løsninger, og får fjernet kontantene, vil helt sikkert andre aktører utvikle anonyme alternativer, som for eksempel Bitcoin.

Kontanter er ikke kriminalitet

Datatilsynet advarer samtidig mot noen av argumentene som brukes mot kontanter.

- Vi tror ikke på argumentene om at når kontantene forsvinner, så forsvinner kriminaliteten. Det er det ikke noen holdepunkter for, sier Skåra.

Bitcoins har allerede tatt over mye av posisjonen for kontanter på området.

- Det er en myte om at 2/3 av alle kontanter benyttes til kriminalitet, noe som gjerne blir sagt ved å henvise til en rapport fra Norges Bank fra 2001.

I rapporten ble det hevdet at opp til 63 prosent av kontantbeholdningen først og fremst benyttes til formueoppbevaring, skatteunndragelse og kriminell aktivitet.

- Men en KPMG-rapport viste til at dette rett og slett ikke er sant, og at Norges Bank selv har forsøkt å bremse misbruke av denne rapporten, og at beregningene var altfor overfladiske, at de var personlige meninger fra artikkelforfatter - og at en ikke hadde sett på andre mulige årsaker.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.