NA24.no

(Scanpix)

Datatilsynet refser Vollvik

Sist oppdatert:
Ludo Mobil har ikke hatt påkrevd konsesjon.

Datatilsynet pålegger Ludo Mobil å rette opp feil og mangler i forbindelse med behandling av personopplysninger. De har ikke hatt påkrevd konsesjon

NA24 – din næringslivsavis

Tilsynet har gjennomført kontroll med flere teleleverandører. Bakgrunnen var å avdekke rutiner knyttet til behandling av personopplysninger, da spesielt ved SMS-tjenester. Tilsynene har avslørt til dels grove mangler hos to av operatørene. De to er Idar Vollviks Ludo Mobil og Telipol som har fått varsel om pålegg.

Det skjer etter at de ikke har konsesjonen i orden. I bestemmelsene Datatilsynet nå reagerer på er virksomheter som yter teletjenester er underlagt konsesjonsplikt. Nå de to teleselskapene søke om og få konsesjon for behandling av personopplysninger for kunder av telekommunikasjonstjenester

- Dette er en bransje hvor vi ofte ser at nye selskaper ikke tenker på personvernet til kundene, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til NA24.

Hun er nøye med å presisere at dette kun er varsel om vedtak og ikke et endelig vedtak. Selskapene det gjelder har en tilsvarsrett på vedtaket. Verken Ludo eller Telipol har konsesjon i henhold til personopplysningsforskriften. Dette er noe stadig flere ikke er flinke nok til å følge opp, men telebransjen er utsatt.

Helmers forteller at det er et krav til å ha konsesjon for å kunne samle inn og ta vare på personopplysninger til kundene.

- Hva kan reaksjonsformen være hvis det blir fattet et vedtak?

- Vi går ut fra at de kommer til å søke om konsesjon og rydde opp i dette. Det er veldig sjelden at de ikke går inn for dette, sier seniorrådgiveren.

Sensitive opplysninger
- Det er synd vi må mase. Kundene ville vært mer imponert om alt var i orden, forteller Helmers.

Det Datatilsynet er bekymret for er at informasjonen som lagres viser at selskapene kommer litt for nær mennesker med litt for mange opplysninger. Det går på informasjon om hvor vi ringer og hvor vi har vært.

Vollvik og Ludo Mobil sier nå at de har rettet opp i dette. Det skal nå være lagt regler for hvordan personopplysningene håndteres.

- Vi har full fokus på de ja, sier Idar Vollvik til NA24.

- Hvorfor har dere ikke hatt orden på dette?

- Jo, men vi bruker underleverandører i Stockholm blant annet PayEx. I gamle Chess-tiden hadde vi alt liggende hos oss, sier Vollvik.

r opp til eksamen
Han forteller at Datatilsynets inspeksjon gikk greit, og sier at de nærmest inviterte tilsynet

- Det var veldig mye bagateller det de har hengt seg opp i, men det var en fin gjennomgang vi har hatt med de, sier Idar Vollvik til NA24.

Ludo Mobil skal ha rettet på disse manglene.

- Vi skal være i «ship shape» nå, sier Vollvik og viser til at de hadde det samme opplegget i Chess i 2002.

- For et lite firma som oss er det vanskelig å få eksamenspapirene uten å gå opp til eksamen, sier Vollvik til NA24.

Datatilsynet gjennomførte også kontroll hos Network Norway, men fant ingen feil hos dette selskapet.

Retter feilene nå
Hos Telipol er de også i ferd med å rette opp i feilene og manglene Datatilsynet påpeker.

- Vi har hatt dialog med Datatilsynet i lengre tid. Først nå vi har fått klarhet dette, sier daglig leder Kristoffer Røil hos Telipol til NA24.

Røil forteller at de er kunde av Network Norway og dermed trodd at de har vært omfattet av konsesjonen til operatøren de benytter.

- Datatilsynet trodde at vi oppbevarer smsinformasjon om kundene, men det gjør vi ikke. Vi er ingen operatør, sier Røil til NA24.

Han forteller at de nå har fylt inn de aktuelle søknadene for å skaffe seg konsesjon, og regner med at de er oppe og går samtidig med Ludo Mobil.

Les også: Vollvik har fått futen på nakken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere