NA24.no

Dateapp tar Norge med storm

Velger motsatte kjønn kun basert på utseende.

Den nye trend-appen Tinder sprer seg som ild i tørt gress blant unge nordmenn.

Apper som tidligere har toppet listene er gjerne spill eller nyttige treningsapper. Nå er det datingappen Tinder som briljerer rundt om i Oslo.

Kampen om å få en match
Det appen går ut på er å finne heite damer eller menn som er i nærheten av deg og få en match.

Man kobles opp til Facebook, der de fire første profilbildene dine blir valgt ut som det som skal presentere deg. I tillegg laster den inn hvilket kjønn du har oppgitt på Facebook at du er interessert i. Deretter søker Tinder etter andre av det kjønnet du er interessert i som er i nærheten av deg. Hvor stor denne radiusen skal være, kan du velge i selv. I tillegg kan man velge hvilke alder de du søker etter skal være i.

Så begynner leken. En etter en dukker det opp bilder av det kjenner du er interessert i. Alt du kan se er fornavn, alder og fire bilder. Så skal man velge å enten forkaste eller «like» de personene som dukker opp.

- Du forkaster jo dater hvis det ikke fungerer i praksis også. Er du på en kaffedate så snur man i døra hvis du ikke synes han ser kul ut. Man gjør bare de samme tingene på et annet sted, sier Cecilie Staude, Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI og fagansvarlig for sosiale medier, til Nettavisen NA24.

Dersom du liker en person som også liker deg blir dere en match og får muligheten til å chatte, men hvis man liker en person som ikke har likt deg vil han eller hun ikke ha muligheten til å se at du har likt de. Dersom man har forkastet en person får personen heller ikke vite at man har forkastet han eller henne.

Saken fortsetter under bilde.

Slik ser vi på hverandre
Bjørnar Olsen, sjefredaktør for Tidsskriftet for Norsk Psykologforening, mener appen sitt fokus skisserer hvordan vi vurderer hverandre.

- Det er en veldig ærlig app. Vi kommer ikke forbi at fysisk attraksjon har en rimelig stor påvirkning på oss. Fysisk attraksjon og kjønn er enkle ting å observere, og er derfor en viktig del av vårt umiddelbare førsteinntrykk. Men derfra og ut er det noe annet, sier Olsen til Nettavisen NA24.

Selv om vi kanskje finner en match som er det beste vi kan få til, forsetter vi å søke på enda flere profiler.

- Typisk for internettdating er at vi har vansker med å slå oss til ro med den vi finner, selv når funnet er et rimelig godt funn. Vi fortsetter å søke i profil etter profil, og dermed er sjansen for å lykkes lavere enn hva man skulle tro, sier Olsen

- Vi slipper ikke unna at utseende er viktig for oss, i hvert fall som førsteinntrykk i møtet med andre. Og vi er helt ramme på å ta raske beslutninger basert på relativt overfladiske førsteinntrykk, beslutninger som kan være riktige, men like gjerne helt feil, sier Olsen.

- Mobilen blir viktigere også for dating
Staude mener at dette er en typisk app som tilrettelegger for forbrukerne.

- Dette handler om å tilrettelegge det enklest mulig for brukeren og det er nok et resultat av at man i økende grad bruker mobiltelefon for å holde seg oppdatert. Vi forventer å kunne hente informasjon om dater eller produkter på mobilen, man skal ikke behøve PC. Så i prinsippet handler det om en forenkling for forbrukerne i tråd med brukernes medievaner, sier Staude.

Vi ønsker å ha all informasjon vi kan hente på PC tilgjengelig på mobilen hele tiden. Når vi er på bussen, i heisen og lignende ønsker vi å holde på med mobilen.

- Mobilen blir jo viktigere og viktigere også når det gjelder dating. Jo enklere det er å innhente informasjon for forbrukeren jo enklere er det å lykkes med de appene man lager, sier Staude.

Hun forteller at mange tenker at man har to liv. Ett på sosiale medier og et virkelig liv. Man prøver å finne en forklaring på at nettlivet er annerledes fordi det er så uvant.

- Vi har en tendens til å tro det er et annet liv på nett. Det er ikke slik at vi har to liv, vi lever et liv. De tingene vi vanligvis har gjort i det virkelige livet overfører vi nå til nett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere