NA24.no

David Toska var blant de første på toppen i bakkeløpet Løvstakken Opp i Bergen torsdag.
David Toska var blant de første på toppen i bakkeløpet Løvstakken Opp i Bergen torsdag. Foto: Hanne Hagen Rotnes (Bergensavisen)

David Toska løp Løvstakken Opp

Sist oppdatert:
Torsdag tok hovedmannen bak norgeshistoriens største ran joggeskoene fatt.

Klokken 12 gikk startskuddet for Løvstakken Opp. Over 820 personer har meldt seg på årets utgave av motbakkeløpet i Bergen.

Deriblant David Toska og et par andre innsatte i Bergen fengsel, skriver Bergensavisen.

Toska var hovedmannen bak NOKAS-ranet i 2004, en av de mest omtalte kriminalsakene i Norge gjennom historien.

– Det er uvant å få være med på sånne ting, selv om det hender vi er ute på fjellturer og sånt, sier Toska da BA møter ham på toppen av Løvstakken.

– Ble ikke gjenkjent

Toska og de andre fra fengselet tjuvstartet.

I mosjonsklassen, der deltakerne tar tiden selv, var det fri start mellom klokken 12 og 13, men fengselsfuglene var – sammen med et par barnefamilier – på tur opp fjellet noen minutter før dét.

Toska kom opp på tiden 24,36, som var 1,17 sekunder bak bestemann fra fengselet.

– Blir du gjenkjent når du er ute av fengselet?

– Nei, jeg blir ikke det. Kanskje du ikke hadde kjent meg igjen hvis du ikke hadde sett navnet mitt på startlisten, sier Toska til BA.

– Bedre enn å være innesperret

– De innsatte har en frigangsordning under siste del av soningen. Den gjør at en innsatt kan være utenfor fengselet på dagtid, forklarer Eli Sjø, leder ved Bergen fengsel.

– Dette er en del av tilbakeføringen til samfunnet. Mange kan sikkert tenke at det er merkelig at innsatte får lov til å være utenfor fengselet, men vi vet at en gradvis tilbakeføring er det tryggeste, sier Sjo.

– Satt på spissen er det mye bedre enn å holde noen innesperret i 20 år, for deretter å slippe dem ut, legger hun til.

Hun forteller at etter at en tredjedel av soningen er gjennomført får de innsatte muligheten til å søke om permisjon.

Når to tredjedeler er gjennomført kan man ved soning på åpen avdeling få adgang til såkalt frigang (Frigang vil si at en som sitter i fengsel tillates å bevege seg fritt for å utføre et arbeid eller en oppgave journ. anm).

Fengselslederen understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og vil ikke spesifikt kommentere de innsattes deltakelse på Løvstakken Opp.

– Men det er svært viktig og positivt med fysisk aktivitet. Det er populært å trene blant de innsatte, sier lederen.

Ble dømt til 18 år i fengsel

En rekke personer ble siktet og tatt inn til avhør etter NOKAS-ranet. Da rettssaken startet i Stavanger tingrett 19. september 2005, stod 13 personer på tiltalebenken.

David Toska ble dømt til 18 års fengsel, mens en annen hovedmann, Kjell Alrich Schumann, ble dømt til forvaring i 16 år. Toska kan tidligst søke om prøveløslatelse i 2016.

51 millioner kroner av ransutbyttet er fortsatt borte.

– Hvilke sikkerhetsmessige tiltak iverksettere dere når en innsatt deltar på slike arrangementer?

– Generelt kan jeg si at vi gjør en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det finnes svært få eksempler på rømning, men sikkerhet er noe vi tar veldig alvorlig, sier Eli Sjo.

Løvstakken Opp ble arrangert for første gang i 2012, og har siden det vært et populært løp for både mosjonister og konkurranseløpere.

David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, ønsket ikke å kommentere Toskas deltakelse i løpet.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere