Davos-rikinger frykter forslag om marginalskatt på 70 prosent

Den økonomiske politikken til nykommer i Kongressen, Alexandria Ocasio-Cortez, har fått massiv kritikk fra flere hold. Men forslaget hennes om å øke marginalskatten for inntjening over ti millioner dollar til 70 prosent, har fått bred oppslutning på en meningsmåling.

Den økonomiske politikken til nykommer i Kongressen, Alexandria Ocasio-Cortez, har fått massiv kritikk fra flere hold. Men forslaget hennes om å øke marginalskatten for inntjening over ti millioner dollar til 70 prosent, har fått bred oppslutning på en meningsmåling. Foto: Kathy Willens (AP/Scanpix)

Sjefsinvestor for Guggenheim Partners utelukker ikke at forslaget til nykommer Alexandria Ocasio-Cortez blir reelt.

23.01.19 22:47

Den globale økonomiske eliten er denne uken samlet på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i Sveits. Flere svært velstående amerikanere i Davos er bekymret for et nytt skatteforslag som ble luftet av Kongressens nykommer Alexandria Ocasio-Cortez, melder CNBC.

Ocasio-Cortez er den yngste kongresskvinnen noensinne. Nylig kom hun med et forslag i et TV-intervju med 60 Minutes om å innføre en marginalskatt på 70 prosent for inntekter over ti millioner dollar (85 millioner kroner).

- Det er skummelt, sier global sjefsinvestor for Guggenheim Partners, Scott Minerd, i et intervju med CNBC.

- Dette vil få momentum innen vi kommer til presidentvalget, sier han.

Les også: Stein Erik Hagen kritiserer Erna

Minerd sier han trolig ville blitt personlig berørt av en slik marginalskatt.

- Og jeg tror at sannsynligheten for at en marginalskatt på 70 prosent, eller noe lignende, blir politikk, er faktisk veldig reell, sier han.

Global sjefsinvestor for Guggenheim Partners, Scott Minerd. Foto: Twitter

Over halvparten støtter forslaget

59 prosent av registeret velgere i USA støtter forslaget til Ocasio-Cortez, viser en meningsmåling utført av The Hill og Harris X. Forslaget faller også i god jord på tvers av partiene. 71 prosent av demokratene, 60 prosent av uavhengige velgere og 45 prosent av republikanerne sier de er for forslaget.

Milliardær og administrerende direktør for Blackstone, Stephen Schwarzman, sier på sarkastisk vis at han er «svært entusiastisk» for forslaget, ifølge CNBC.

- USA er det nest mest progressive skatteregimet i verden, sier Schwarzman, som også er en stor bidragsyter til Det republikanske partiet.

Les: Milliardærene blir 2,5 milliarder dollar rikere hver dag

En anonym milliardær i Davos sier at demokrater med håp om å vinne presidentvalget, neppe vil bevege seg såpass mye til venstre.

- Det kommer ikke til å skje. Stol på meg, sier milliardæren som ikke vil bli navngitt av TV-kanalen.

- Holdt som gissel av de ekstreme

Sjefsinvestoren for Guggenheim Partners tror imidlertid at demokratene vil bevege seg ytterligere mot venstre.

- Den politiske pendelen svinger. De konservative har oppdaget at de blir holdt som gissel av den ekstreme høyresiden. Nå vil demokratene oppdage at de blir holdt som gissel av den ekstreme venstresiden, sier Minerd.

Ocasio-Cortez har foreløpig ikke fremmet noe offisielt forslag om marginalskatt på 70 prosent i Kongressen, men har maktet å forme den nasjonale samtalen om økonomisk politikk fram mot presidentvalget i 2020, skriver nettstedet FiveThirtyEigh, som er knyttet til The New York Times.

Ocasio-Cortez’ utspill får kritikk fra egne rekker. Glenn Hutchins er en stor bidragsyter til Det demokratiske partiet.

- Det viktigste, etter mitt syn, er ikke å score politiske poeng med å ha en veldig høy marginalskatt på 70 prosent. Det viktigste er å finne ut av et skattesystem som både er rettferdig og effektivt, sier Hutchins til CNBC.

Et eventuelt lovforslag om marginalskatt på 70 prosent må først godkjennes av både Representantenes hus og Senatet, og til slutt signeres av presidenten.

Marginalskatt på 94 prosent

Republikanernes gjennomgang av marginalskatten, som ble signert av Donald Trump i 2017, sørget for at marginalskatten ble senket fra 39,6 prosent til 37 prosent for gifte par som tjente over 600.000 dollar. En meningsmåling fra Gallup viser at bare 39 prosent støttet dette.

Marginalskatten på svært høy inntekt i USA var langt høyere før i tiden. På 1940-tallet var marginalskatten så høy som 94 prosent, skriver FiveThirtyEight. Mens gjennom 1970-årene var marginalskatten på 70 prosent for inntekter over 200.000 dollar (som tilsvarer 1,3 millioner dollar i dagens penger), ifølge Tax Policy Center.

Under Ronald Reagans presidentperiode var marginalskatten jevnt over 50 prosent. De siste årene sank den til 28 prosent.

Oversikt over de høyeste marginalskattene i USA (med noen forbehold). Foto: Tax Policy Center

1500 privatfly til Davos

Ett av hovedtemaene i Davos er de globale klimautfordringene. Den kjente natur-profilen David Attenborough talte til eliten i Davos og oppfordret dem til å handle umiddelbart. Men som The Guardian skriver, var det tilsynelatende ingen som lyttet til Attenborough. Eksperter anslår nemlig at 1500 privatfly vil lande på flyplassen ved Davos under det tre dager lange toppmøtet. Dette er en økning på 11 prosent av bruken på privatfly til Davos-forumet fra i fjor.

David Attenborough advarte om konsekvensene av klimaendringer da han talte til verdensledere og andre samfunnstopper på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i Sveits. Her avbildet på scenen sammen med den britiske prins William. Foto: Gian Ehrenzeller (AP)

I forkant av Davos-møtet kom Oxfam med en rapport som viser at 26 av verdens rikeste mennesker sitter på like store verdier som den fattigste halvdelen av verdens befolkning. Det vil si 3,8 milliarder mennesker.

Videre slår Oxfam fast at gapet mellom fattige og rike blir stadig større. Oxfam hevder at rikdommen til mer enn 2200 milliardærer rundt om i verden, har økt med 900 milliarder dollar bare i løpet av 2018. Det tilsvarer en økning på 2,5 milliarder dollar per dag, medler CNN. Til sammenligning har det vært et fall på 11 prosent for den fattigste halvdelen i verden.

Fakta

Fakta om Verdens økonomiske forum (WEF)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Davos

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag