NA24.no

Død sjef er dårlig sjef

Nytt fra forskningen: Døde toppsjefer er dårlige bedriftsledere.

(NA24-KOMMENTAR): Hvor viktige er egentlig sjefer i næringslivet? Dette spørsmålet danner et bakteppe for den pågående diskusjonen om lederlønninger.

Enkelte mener toppledernes betydning overdrives for at en innavlet gutteklubb kan jekke opp hverandres lønninger. Suksessen kommer primært av arbeidernes innsats kombinert med tilfeldigheter, som konjunkturer og markedspriser, hevdes det.

Det er da også vanskelig å måle effekten av en dyktig toppleder. For hvordan kjenner man egentlig igjen en flink sjef? Dessuten påvirkes en bedrifts resultat åpenbart av en rekke andre faktorer.

De fleste av oss vil nok i vårt stille sinn kunne liste opp en rekke tomsinger med suksess i næringslivet. Kanskje kjenner man også eksempler på dyktige, men uheldige, sjefer uten suksess.

Hvordan kan man egentlig teste om sjefen betyr noe? En løsning er å se på sjefer som dør. Hva skjer da? Har en levende sjef liten betydning, bør også sjefens død ha liten betydning.

Det er nettopp det som er gransket i undersøkelsen «Do CEOs matter?» foretatt av økonomene Morten Bennedsen ved Handelshøjskolen i København, Francisco Perez-Gonzalez ved Columbia University og Daniel Wolfenzon ved New York University.

Ved å sammenstille bedriftsdata og tusenvis av dødsfall registrert i det danske folkeregisteret, har de funnet frem til bedrifter hvor sjefen har dødd.

Død sjef er dårlig sjef
Hovedkonklusjonen er at en død sjef er en dårlig sjef. Selskaper hvor sjefen dør gjør det i snitt vesentlig dårligere økonomisk enn andre selskaper.

Forskerne har også sett på effekten av dødsfall i toppsjefens nærmeste familie. Også her finner man en markant effekt. En sørgende, fraværende eller distrahert sjef er altså også en dårlig sjef.

Resultatene gjelder i både store og små bedrifter. Effekten er likevel bare målbar i relativt kunnskapsintensive bedrifter.

Styremedlemmer er det uansett ikke så nøye med. Om et styremedlem dør, går bedriften videre som før.

- Alt i alt viser våre funn at administrerende direktører er ekstremt viktige for et selskaps fremtidsutsikter, konkluderer de tre forskerne.

Eksempel i regjeringen
Skulle politikere i regjeringspartiene fortsatt være i tvil om at ledelse er viktig, kan de jo konsultere landbruksminister Terje Riis-Johansen. Avisen Varden kan fortelle at familieselskapet Riis-Johansen Park og Anlegg har fått store problemer etter at Riis-Johansen ga fra seg den daglige ledelsen for å bli statsråd.

- Da jeg var hjemme var jeg veldig til stede i den daglige driften. Jeg trakk meg ut da jeg ble statsråd og vi leide inn folk. Tabben var at vi burde solgt selskapet da. Det irriterer meg at så ikke ble gjort, sier han til Varden.

Så er kanskje sjefer ganske viktige likevel da.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Uff, nå blir verden friere
Bommet på børsbunnen
Rødgrønne løftebrudd
Baksmell for Frp
Ørnhøi på restaurant
Bør redere slippe skatt?
Griske Solskjær
Kuvending om kjøtt
Usikkert som banken
SV velger butikk for deg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere