NA24.no

Døde stjerner håver inn

Sist oppdatert:
Selv som døde er de verdt millioner.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Listemesteren Forbes har avdukket sin årlige liste over kjendisene som drar inn mest penger etter sin død.

NA24 - din næringslivsavis

Personene som utgjør listen genererte i løpet til sammen verdier for 232 millioner dollar, over 1,2 milliarder kroner.

Selv om musikkindustrien skriker høylydt over alle pengene de taper på ulovlig nedlasting håver døde musikere inn penger som aldri før. Flere av ikonene som figurerer på listen er kjente og kjære navn med legendestatus som Elvis Presley og John Lennon.

Den ukronede kongen på toppen av listen blant de døde pengemaskinene er Elvis Presley, som grunnet et hjerteinfarkt kun ble 42 år gammel. Rockens store sønn er fortsatt en kjempeindustri 30 år etter sin død. I løpet av årets 12 siste måneder har Presley generert verdier for hele 49 millioner dollar, noe som er svært gunstig for selskapet CKX.

Hvorfor kan du lese her: Kongen er ikke død

Britenes store musiker, John Lennon, har kapret andreplassen på listen etter at han førte til inntekter på 44 millioner dollar. I februar endte en langvarig rettighetskamp mellom Beatles gjenværende medlemmer og deres arvinger mot Apple i et forlik angivelig verdt 100 millioner dollar.

To måneder senere ble det også forlik i en 30 år lang rettskamp for Beatles-medlemmer mot plateselskapet EMI om påståtte ubetalte rettigheter. Rettssakene har ført til at bandet nå kan selge musikken sin på nettet.

Beatles enorme suksess viser seg tydelig på denne listen til Forbes. Bandets rolige medlem George Harrison havner på fjerdeplassen med fjorårsinntekter på 22 millioner dollar.

Snoopy har pondus
Populære tegneserier er gull verdt. Selv om norske Frode Øverlies «Pondus» selger som varmt hvetebrød kan det ikke sammenligne seg med pengene mannen bak «Snoopy» genererer, selv etter sin død. Charles M. Schulz brakte 35 millioner dollar på banen i løpet av det siste året, noe som bringer mannen med gullpennen opp på tredjeplassen.

«Den smarteste mannen i nyere historie», Albert Einstein, viser at det kan være ekstremt lønnsomt å studere fysikkens lover. Einstein har nemlig blitt et ledende merkevare i forbindelse med barns utdannelse takket være Disneys suksessmerke Baby Einstein. Med 18 millioner dollar fra fjoråret kan Jerusalems hebraiske universitet glede seg, da alle rettighetsinntektene til Einstein går dit.

Den ikoniske kunstneren Andy Warhol soper inn penger selv 20 år etter at komplikasjoner i forbindelse med en galleblære tok han av dage. Med inntekter på 15 millioner dollar det siste året kan Andy Warhol Foundation for the Visual Arts glede seg stort, da de har rettighetene til inntektene som sjette plassen på denne listen generer.

Barnebokforfatteren Dr. Seuss (Theodor Geisel) har solgt rundt 250 millioner bøker til dags dato. Med 13 millioner innbringende dollar i fjor plasserer forfatteren seg på syvende plass.

Rappens internasjonale banebryter Tupac Shakur har blitt et ikon i den lukrative klassen. Den mestselgende rapperen i historien, med 75 millioner album så langt, selger fortsatt til gull. De 12 siste månedene har Tupac generert ni millioner dollar.

Blond bombe og «The King of Cool»
Den blonde sexbomben Marilyn Monroe som ble verdenskjent da hun sang bursdagssangen til USAs tidligere president John F. Kennedy er verdifull flere tiår etter sin død. Folk ville etter å ha bilder av den kvinnelige kjendisen på veggen førte til at Monroe genererte syv millioner dollar siste år.

På tiendeplass kommer den kule kongen Steve McQueen. Filmlegendens image preger blant annet Ford Mustang og Tag Heuer-klokker, noe som fører til at foråret brakte inn seks millioner dollar. I løpet av det siste året har McQueen blitt kåret til en av verdens 50 stiligste menn, tidenes toppsyklist av motorsykkelindustrien og en fan kjøpte McQueens gamle Ferrari for 2,3 millioner kroner.

Les mer her: Den kuleste vogna på veien

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere