NA24.no

De beste ikke-champagne champagnene

Sist oppdatert:
Det er ikke champagne alt som bobler, men godt er det uansett. Sjekk ut disse musserende vinene.

(LXUS.no) Musserende vin produseres over hele verden, både i Europa, Australia og Amerika. Her tar vi for oss tre av de største landene, og kikker på det beste de har å by på.

Vive la France

Man kan si mye rart om franskmenn, men sprudlevann kan de. Musserende som ikke er ekte champagne kalles ofte "cremant", en lovbestemt kvalitetsbetegnelse på fransk musserende vin.

Det lages cremant i hele landet, for eksempel AOC (appellation d’origine contrôlée ) Cremant de Bordeaux, Bourgogne, Alsace og Loire.

Det eneste landet utenfor Frankrike som har lov til å kalle vinen sin cremant er Luxemburg, altså Cremant de Luxembourg.

LXUS liker:
Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Delane
Kr. 139,90,-, Bestillingsnr. 50532.

Cuvée Ludvig Hahn, Loire
Kr. 149,90,-, Bestillingsnr. 49211.

Fyrige spanjoler

Spania har lange tradisjoner for fremmstilling av musserende vin, og her kalles den "cava". Mesteparten lages i Catalonia, men noe lages også i andre deler av landet.

Forskjellen på cava og annen musserende vin ligger i druene. For tjue år siden ble det kun brukt lokale druesorter i produksjonen, som Macabeo, Parellada og Subirat.

Chardonnay ble innført først på midten av 80-tallet, og Pinot Noir ble ikke tillatt i cavaproduksjonen før høsten 2007.

LXUS liker:
Mont-Ferrant Cava Blanes Nature
Kr. 161,70,-, Bestillingsnr. 50720.

Freixenet Reserva Real
Kr. 154,-, Bestillingsnr. 41916.


En fullblods Ferrari

Italienerne har også lange tradisjoner innen fremstilling av musserende vin. Den italienske termen for musserende er «Spumante», som lages både på samme måte som champagne, og ved bruk av en lettere løsning: Charmat-Martinotti metoden.

De mest berømte spumante-vinene er «Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene» og «Asti Spumante».

Musserende vin fra Italia er lett og frisk, og bør drikkes ung. Nytes helst avkjølt og i godt selskap.

LXUS liker:
Ferrari Brut
Kr. 214,-, Bestillingsnr. 45616.

Prosecco Extra Dry 2006, Giustino B.
Kr. 179,-, Bestillingsnr. 42422.

Hva er champagne?

De fleste forbinder musserende vin med merkelappen "champagne", men for at en vin skal kunne kalles champagne må den komme fra det franske distriktet med samme navn. Nåde den som prøver seg på noe annet!

All vin som kan kalle seg champagne oppfyller de samme strenge kvalitetskravene. De er også laget på de samme druene, Chardonnay Pinot Noir og Pinot Meunier, som er de eneste tillatte i distriktet.

Chardonnay er en hvit drue, og vin laget på denne kalles Blanc de Blancs. Brukes det Pinot Noir eller Pinot Meunier, som er røde druer, kalles vinen Blanc de Noir.

Champagne og annen musserende vin kommer med forskjelige grader av tørrhet, eller sukkerinnhold. Disse er: Brut nature (ekstra tørr), brut (tørr), semiseco (halvtørr), seco (semisøt) og dulce (søt).

Champagne må også være laget med den tradisjonelle metoden for fremstilling av de eksklusive boblene, en kostbar og tidkrevende prosess.

Champagne er dyrt på grunn av de høye produksjonskostnadene, men også fordi den nyter godt av sin opphøyde status som sjelden og eksklusiv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere