NA24.no

De betaler 50 % rente

(Thomas Rud, Nettavisen)
Sist oppdatert:
Og betaler opp mot 100 kroner per natt for å bo i en bil.

Denne uken kom Frelsesarmeen med sin rapport etter at de våren 2011 har hatt et korttids nødhjelpstiltak overfor romfolket i Oslo.

Romfolket selv har anslått at de er så mange som 600 personer i Oslo.I rapporten kommer det fram at flere av dem har lånt penger for å komme seg til Oslo og tigge.

– Jeg lånte 150 euro for å sitte på med en bil hit. Pengene jeg lånte, må jeg betale 50 % rente av - hver måned. Jeg får penger her av å tigge og samle flasker som jeg panter, sier Simona (35) i rapporten som Frelsesarmeen har lagt fram.

– Betaler for å sove i en bil
Nicolai (40) opplyser at også han måtte ta et dyrt lån for å komme seg til Norge.

– Jeg satt på med en venn som kjørte hit. Jeg lånte penger med en rente på 50 % i måneden for å betale for turen, og hadde ingen penger når jeg kom hit. Jeg sover ute, og noen ganger når det er kaldt betaler jeg seks euro for å få sove i en bil, forteller han til Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen opplyser at de har hørt mange historier om romfolk som leier seg plass i andres biler for å overnatte, mot betaling.

– Noen fortalte at de kan betale 100 kroner per natt for et sted å sove, som de leier av private huseiere i Oslo. Andre er husokkupanter. Andre sover i bilen sin eller betaler 50 kroner per natt for å overnatte i andres biler, og noen sover på gata, heter det i rapporten.

Frelsesarmeen trekker også fram en historie rundt en jente på 17 år som var gravid i syvende måned da hun kom til Norge.

– Vil føde og få opphold
Håpet til den 17 år gamle jenta er å føde her, slik at barnet kan bli norsk statsborger.

– Elena og mannen hennes kom til Norge på leting etter et bedre liv. Elena var gravid i sjuende måned da vi møtte henne på Fyrlyset. Elena fortalte oss at hun håpet hun kunne føde i Norge, fordi hun hadde hørt at da ville hun få opphold, et sted å bo og arbeid. Elena og mannen sov ute; hun sov i en bil, han sov på gata. Han spilte trekkspill på gata mens hun tigget, står det i rapporten.

Frelsesarmeen har også dratt til Romania for å se på forholdene i hjembyene til dem som kommer til Oslo for å tigge.

– Det ble oss fortalt av myndighetene at romfolket fikk 18 euro (cirka 140 NOK) i måneden som sosialhjelp, mens en gjennomsnittlig månedslønn i Romania ligger på cirka 250 euro (om lag 1950 NOK). Familien mister denne sosialstønaden når de reiser til Norge. Dette gjør den gjenværende familien helt avhengig av de pengene som sendes hjem av dem som har reist. Romfolk vi snakket med i Norge opplyste at de kunne tigge cirka 150 kroner om dagen i Norge, tilsvarende cirka en måneds sosialstønad i Romania, opplyser Frelsesarmeen.

Anbefalingene
I rapporten anbefaler Frelsesarmeen at norske myndigheter tar grep for å tilby veiledning, skoledeltakelsesprogrammer, utdanning, materiell hjelp, og arbeidsformidling ved samfunnssentre i Romania, i samarbeid med lokale myndigheter – og samtidig avsløre tigging som en løsning.

Når det gjelder løsninger i Norge anbefaler Frelsesarmeen at man gir romfolket ett tilbud om overnatting på vinterstid i Oslo, tilgang på sanitære anlegg og at det blir etablert kontaktsentre som tilbyr råd og veiledning, heter det i rapporten.

Under kan du lese om hvordan fire personer fra romfolket opplever sitt opphold i Oslo:

Simona (35):
Jeg kommer fra Targu Jiu. Jeg bor der med mine to barn, en jente på 16 år som er gift, og en gutt på 14. Vi lever i fattigdom, og trenger mer penger for å overleve. Jeg får ikke arbeid der, for ingen vil ansette en sigøyner.

Noen fortalte meg at Oslo i Norge er en bra by, hvor jeg kan klare å skaffe penger til veie for familien. Jeg lånte 150 euro for å sitte på med en bil hit. Pengene jeg lånte, må jeg betale 50 % rente av hver måned. Jeg får penger her av å tigge og samle flasker som jeg panter. Jeg bruker noe penger på mat, men sender det meste hjem til barna mine. Jeg spiser ved forskjellige veldedighetsorganisasjoner, og så får jeg dusjet på Frelsesarmeen. Det hjelper ganske mye, for vi får ikke vasket oss på andre måter og vi lukter forferdelig. Jeg har vært her i 2 måneder, og jeg håper å kunne dra hjem til barna mine snart.

Nicolai (40):
Jeg kommer fra Valea Seaca i Bacau. Vi bor i et lite hus der og er veldig fattige. Vi har seks barn der hjemme, og alle er gift. Et av barna er 15 år gammel. Vi har ingen muligheter for å få oss arbeid hjemme, så jeg kom hit for å finne en måte å tjene penger på. Jeg satt på med en venn som kjørte hit. Jeg lånte penger med en rente på 50 % i måneden for å betale for turen, og hadde ingen penger når jeg kom hit. Jeg sover ute, og noen ganger når det er kaldt betaler jeg 6 Euro for å få sove i en bil. Noen ganger spør politiet oss om dokumenter.

Vi spiser og dusjer på Frelsesarmeen, og vi er glade for at vi får lytte til Guds ord der. Jeg har vært her i noen måneder og har tenkt å sitte på hjem med noen snart.

Marian (42):
Jeg lånte penger for å komme til Norge og tigge. Mannen min og jeg satt på med en venn, og vi kom hit for et par uker siden. Jeg håper at noen vil gi meg litt penger, for jeg hadde bare nok penger til turen. Vi kom hit for å overleve, for vi får ikke jobb i Romania. Barna våre er hjemme, og den eldste passer på de to yngste. Vi kommer til å dra hjem igjen om en stund. Vi sover i en bil ute på gaten, og vi tigger og samler flasker for å tjene penger. På Frelsesarmeen kan vi få en dusj og høre på andakter.

Elena (17):
Elena og mannen hennes kom til Norge på leting etter et bedre liv. Elena var gravid i 7. måned da vil møtte henne på Fyrlyset. Elena fortalte oss at hun håpet hun kunne føde i Norge, fordi hun hadde hørt at da ville hun få opphold, et sted å bo og arbeid. Elena og mannen sov ute; hun sov i en bil, han sov på gata. Han spilte trekkspill på gata mens hun tigget.

Les hele rapporten fra Frelsesarmeen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere