NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
FYLKESTINGET I TROMS: Mange av medlemmene i fylkestinget vil nedlegge fylkeskommunen som forvaltningsnivå. I mellomtida får mange god inntekt fra den samme fylkeskommunen.
FYLKESTINGET I TROMS: Mange av medlemmene i fylkestinget vil nedlegge fylkeskommunen som forvaltningsnivå. I mellomtida får mange god inntekt fra den samme fylkeskommunen.

De fikk 8,4 mill. for å møte på fire samlinger

Fylkestinget i Troms hadde fire samlinger i fjor. Det kostet drøyt 8,4 millioner kroner bare i møtegodtgjørelse til politikerne.

(Nordlys.no): De 37 medlemmene av fylkestinget i Troms var samlet fire ganger i 2013. Hver samling består av selve fylkestingsmøtet, som normalt går over to eller tre dager.

I sammenheng med fylkestingsmøtene deltar politikerne også i komitémøter og gruppemøter for de ulike partiene.

For denne møteaktiviteten ble det til sammen utbetalt 8.445.136 kroner til medlemmene av fylkestinget, vararepresentanter og medlemmer av fylkeseldrerådet. Summen gjelder bare møtegodtgjørelse.

Lønn som fortjent

– Ja, jeg føler at jeg jobber for den lønna jeg får, sier Høyres gruppeleder Håvard Kyvik Gulliksen til Nordlys.

59-åringen, med møtegodtgjørelse på 483.527 kroner i fjor, var en av de best betalte på fylkestinget. Han er pensjonist fra Forsvaret og er i tillegg til gruppelederjobben også leder for plan- og økonomikomiteen og klagenemnda.

– Det er mye arbeid som ligger bak og jeg bruker stort sett tida mi på politiske verv.

Kyvik Gulliksen mener at hvis man ønsker at folk skal bruke så mye tid på politikk, så må man betale.

– Hvis vi vil ha demokrati, så koster det, sier han.

Vil ikke vurdere selv

Line Miriam Sandberg, som var gruppeleder for Frp fram til hun ble fylkesråd like etter nyttår, tjente mest av gruppelederne. Hun hadde en møtegodtgjørelse før skatt på 546.033 kroner i 2013.

Størrelsen på godtgjørelsene og det totale kostnadsnivået i tilknytning til fylkestinget, overlater hun til andre å vurdere. Også hvorvidt hun gjør seg fortjent til lønna.

– Er du heltidspolitiker, så tar det tid. Spesielt i Troms betyr det ganske mange overnattinger og ikke minst helger som må brukes.

Som politiker forsaker du i tillegg ganske mye i forhold til familie og barn.

Kost og reise i tillegg

I tillegg til dette har politikerne krav på reisegodtgjørelse, kostgodtgjørelse og oppholdsutgifter (nattillegg) i forbindelse med samlingene i Tromsø.

Videre får fylkesordfører, fylkesvaraordfører og samtlige medlemmer av fylkestinget dekket utgifter til mobil og bredbånd på 6.000 kroner per år. Komitéledere får 3.000 kroner ekstra per år for mobilkostnader.

Ikke overraskende er det fylkesordfører Knut Werner Hansen som har mest i møtegodtgjørelse. Han hadde en møtegodtgjørelse på 845.613 kroner i 2013.

Fylkesordførerens møtegodtgjørelse danner grunnlag for godtgjørelsen til de øvrige medlemmene av fylkestinget.

Hvert medlem av fylkestinget får en basisgodtgjørelse tilsvarende 15 prosent av fylkesordførerens møtegodtgjørelse. Men flere i oversikten Nordlys presenterer i dag (tabell til høyre), har langt mer enn dette i møtegodtgjørelse.

Blant annet er godtgjørelse til komitéledere, gruppeledere og politikere fra opposisjonspartier med på å drive opp summene som utbetales.

Sett bort fra fylkesordføreren, var det gruppelederne for de tre største partiene på fylkestinget som tjente mest i møtegodtgjørelse.

Aps gruppeleder Cecilie Myrseth, tjente 473.540 kroner i fjor.

Vil legge ned

– Det er en stor fordel med uavhengige utvalg som fastsetter godtgjørelser til politikere. Man skal ikke mele sin egen kake. Samtidig skal man ikke tape på å påta seg tillitsverv. På Stortinget er det en egen uavhengig kommisjon som fastsetter lønna til stortingsrepresentantene, og dette har vært fulgt slavisk de 16 årene jeg har sittet på Stortinget, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) fra Troms.

– Fylkestinget i Troms har 37 faste medlemmer. Hvor mange fylkespolitikere trenger vi?

– Ingen. Fylkeskommunen er et unødvendig forvaltningsorgan. Vi vil spare mye penger som i dag brukes på politikere og administrasjon ved å legge ned fylkeskommunen. I tillegg vil det frigjøre byråkrati, hvor det finnes enorme ressurser som vil være attraktiv arbeidskraft for kommunene og det private næringsliv, mener Korsberg.

Når det gjelder fylkeskommunen som forvaltningsnivå er Sandberg helt på linje med sin partikollega: Den bør nedlegges!

– Det vil resultere i mindre penger til politikere og byråkrati, sier Sandberg.

Også Kyvik Gulliksen ønsker å kvitte seg med fylkeskommunen, men mener at så lenge den eksisterer må det være så mange representanter, ellers ville småpartiene falle helt ut.

Andre verv

Det er ikke uvanlig at medlemmene av fylkestinget har andre verv.

Sandberg opplyser at det eneste store vervet hun har utenom mindre verv i tilknytning til fylkestinget, er i styret for Helse Nord, et verv som oppnevnes av departementet.

Kyvik Gulliksen er blant annet leder i styret for Innovasjon Norge Troms og medlem i bedriftsforsamlinga til Troms Kraft (TK).

Les flere saker i Nordlys her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere