*Nettavisen* Økonomi.

De gledet seg lenge til Sverige-tur, men allerede da de gikk inn i bussen startet problemene

OPPGITTE: Raufoss-pensjonistene Astrid Holtet Skoglunds (t.h.) og Grete Sandbergs tur til Torsby i Sverige ble ikke akkurat som forventet. Foto: Kjetil Lysengen (OA)

– Jeg måtte vaske alt jeg hadde på meg da jeg kom hjem. Det skal da ikke være nødvendig etter å ha vært på en busstur.

RAUFOSS (OA.no): Raufoss-pensjonistene Astrid Holtet Skoglund (77) og Grete Sandberg (74) hadde lenge sett fram til ullturen til Torsby i Sverige.

En ulltur er en sponset tur der deltakerne får muligheten til å kjøpe forskjellige helseprodukter av ull.

Turen var bestilt gjennom firmaet Thermo Tours i Askim og 18. november troppet de reiseklare opp på Skysstasjonen i Raufoss.

Allerede da de skulle gå om bord på bussen startet imidlertid problemene.

Mugglukt

– Trinnet var så høyt at vi nesten ikke greide å komme inn, sier Holtet Skoglund til OA.no

Venninnene fikk plass langt bak i bussen, og da de satte seg merket de raskt at setene var fuktige.

– De var rett og slett våte. Vi tok kontakt med sjåføren, som forklarte at takluka på bussen hadde stått oppe dagen før og at det derfor hadde kommet fuktighet inn, sier Skoglund, som imidlertid ikke kjøper den forklaringen.

– Nei, for det var mugglukt i bussen også, så fuktigheten måtte ha vært der lenger. Jeg har astma og reagerer raskt på slik lukt, sier 77-åringen til Oppland Arbeiderblad.

Måtte vaske alt

I tillegg forteller de to damene at både bukse, undertøy og ei jakke ble misfarget av det de beskriver som møkkvann.

– Jeg måtte vaske alt jeg hadde på meg da jeg kom hjem. Det skal da ikke være nødvendig etter å ha vært på en busstur, undres Sandberg.

Thermo Tours samarbeider med lokale busselskaper som kjører turene fra forskjellige distrikter. På deres hjemmeside står det at de «alltid bruker komfortable turistbusser».

Ifølge Raufoss-pensjonistene var bussen en 1993-modell.

Kols og pacemaker

– Sjåføren sa at den var en kongebuss, laget for at Kong Harald skulle benytte seg av den under OL i 1994. Men for oss var det en søppelbuss, som skulle ha vært skrotet for lenge siden, mener de to.

Flere av rutene på bussen skal også ha vært punkterte, slik at verken Sandberg eller Holtet Skoglund så ut av vinduet under reisen.

Framme i Torsby ble passasjerene sluppet av og fortalt hvor bussen skulle stå og vente. Da pensjonistene var ferdig med handlingen, fant de imidlertid ikke bussen.

– Vi ble gående rundt og lete etter den, med mange tunge handleposer i hendene. Ei dame hadde kols og en annen brukte pacemaker. Vi var en stund bekymret for hvordan det skulle gå med dem, sier Skoglund.

Fem timer forsinket

Etter nærmere to timer oppdaget noen i reisefølget bussen. Den hadde fått ødelagt kløtsjen og sto derfor ikke der den skulle.

– Sjåføren sa at det skulle ta fem minutter før kløtsjen var ordnet. Da var klokka rundt 19. Men det tok nærmere fem timer, før vi ble hentet av en innleid buss fra Sverige. Vi var ikke hjemme på Raufoss før klokka to om natta, nesten fem timer forsinket, sier Skoglund Holtet oppgitt.

Begge mener dette var den verste turen de har vært med på.

– Aldri mer ulltur med Thermo Tours, konkluderer Raufoss-pensjonistene, som har vært i kontakt med reisearrangøren.

– De bare beklaget og sa de brukte innleide busser. Det er ikke bra nok, synes jeg. Vi ble heller ikke tilbudt å få igjen de 300 kronene som turen kostet, sier de.

Oppland Arbeiderblad har i to dager forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Thermo Tours.

Vi har lagt fram saken for selskapet, uten å få tilbakemelding.

Denne saken er levert av OA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.