NA24.no

De har jordgulv i leiligheten

Foto: Emil Weatherhead Breistein (BA)
Sist oppdatert:
Denne familien bor ikke akkurat som andre familier.

Gulvet og den store peisen er det første man legger merke til når man kommer inn i det 49 kvadratmeter store allrommet i kjelleretasjen i huset på Sydneshaugen i Bergen, skriver Bergensavisen (BA).

SE BILDER NEDE I ARTIKKELEN

Det ligner på litt grov betong, men er faktisk laget av hardpakket mineraljord. Veien frem til det (nesten) ferdige rommet, har vært lang og mer spennende enn de fleste oppussingsprosjekter.

For et drøyt år siden var underetasjen i det gamle huset i Dragesmauet en grovkjeller.

Fra 1880
– Det var fjell som stakk inn i rommet her som måtte knekkes vekk, forteller Hulda Seterås Fadnes til BA.

Hun er sjette generasjon i familien Seterås som har vokst opp i huset fra 1880. Ideene til hva kjelleretasjen kunne brukes til, har vært mange gjennom årene.

– En periode hadde en keramiker verksted her. Min mor har snakket om å lage barnehage her. Og vi vurderte en stund å lage en liten leilighet her, sier Hulda.

Men da de startet arbeidet med å forvandle kjelleren, og rev veggene, ble det tydelig for dem at det var et stort og åpent allrom det skulle bli.

Se bilder (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

4970

– Vi ville ikke at det skulle bli et kjedelig og sjelløst rom. Vi ville heller ha det litt rart og personlig enn pent og pregløst, sier Tormod Løvold.

For å finne de beste løsningene, engasjerte de MaMa arkitekter - Mari Myklebust og Marina Bauer. Marina er gift med arkitekt Espen Folgerø, som jobber ved Bergen Arkitektskole (BAS). Han foreslo å legge jordgulv som et prøveprosjekt på BAS.

– Den første tanken min da vi hørte forslaget, var: «Ja, dette vil jeg», sier Hulda smilende.

– Arkitekten sa han hadde gruet seg litt til å foreslå det. Men vi synes jo det er gøy med spesielle ting, så han traff de rette folkene.

Angrer ikke
Selv om det ennå gjenstår litt arbeid, og noen lamper må på plass før rommet er helt ferdig, har familien på tre - snart fire, rukket å leve med jordgulvet siden romjulen.

– Det første inntrykket mitt var at peisen og gulvet var for grovt, men da vi fikk inn de andre elementene, som trappen, kjøkkenet og de moderne stolene, ble det en fin balanse, sier Tormod.

– Vi angrer ikke på at vi sa ja til jordgulvprosjektet, selv om det har tatt veldig lang tid, sier Hulda.

Rommet har dype vinduskarmer, som passer perfekt for en liten krabat å leke i - eller en mamma å krype inn i med en god bok. Ett av vinduene kan åpnes ut i hagen og brukes som dør.

– Nå gleder vi oss til sommeren. Da skal vi åpne opp vinduene og servere boller og saft, sier Hulda med et stort smil.

Les flere saker i BA her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere