NA24.no

De jobber for Norges rikeste, men tjener minst


JOBBER FOR MINSTELØNN: Forhandlingsleder Clas Delp sier at lønnsnivået i bransjen blir holdt nede av mangel på lokale forhandlinger. De som tjener på det, er blant andre Petter Stordalen og Olav Thon.
JOBBER FOR MINSTELØNN: Forhandlingsleder Clas Delp sier at lønnsnivået i bransjen blir holdt nede av mangel på lokale forhandlinger. De som tjener på det, er blant andre Petter Stordalen og Olav Thon. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Derfor streiker de: - De blir holdt nede. Minstelønn blir i dag brukt som standardlønn.

Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet representerer en yrkesgruppe som ligger nederst på lønnsstatistikken, men som jobber for noen av landets rikeste personer.

- Vi har gjort det kanonbra, sa hotellkonge Petter Stordalen om resultatet i hans hotellimperie for 2015. Det han ikke ønsker å snakke så mye om, er lønnsnivået blant de som jobber på hotellene.

Olav Thon legger ikke skjul på at lønningene må holdes nede.

- Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sa Thon til NTB tidligere denne uken og oversendte NTB regnskapene for flere av sine hoteller.

25.000 i måneden før skatt
Fellesforbundet og NHO Reiseliv har denne minstelønn-avtalen som altså setter et gulv for hvor lite ansatte kan tjene. Begynnerlønnen ligger på rundt 25.000 kroner i måneden før skatt. Etter ti års ansiennitet har lønna økt til 28.400 kroner for de med fagbrev, og litt mindre for de uten.

- Gjennomsnittslønna for hele dette avtaleområdet er 175 kroner timen inkludert skift og bonus. Omregnet til årslønn utgjør det 340.000 på fullt årsverk - så er det veldig mange i bransjen som jobber deltid, sier Delp.

- Vi krever lokale lønnsforhandlinger fordi medlemmene da vil kunne forhandle lønn ut fra den enkelte bedrifts forutsetninger og lønnsevne. Det er bedrifter som går godt, og de som går dårlig. Nå må vi forhandle ut fra de som går dårlig i bransjen. Måleparameteret blir hva de som går dårligst kan overleve med, sier Delp.

Han mener også at lokale forhandlinger vil motivere de ansatte til å yte mer for sin bedrift.

- De blir mer ansvarliggjort, og mer bevisst på den enkelte bedrifts inntjening og posisjon, sier Delp.

- Petter Stordalen har nylig sagt at det går «knallbra». Hva tenker du da om lønnsnivået i bransjen?

- Det sier meg det at er forhandlingsrom i bedriftene for de ansatte som jobber for ham, og som produserer dette overskuddet. Så er det selvfølgelig slik at noen hoteller går kjempegodt, og andre ikke så godt. Ulike bedrifter har ulike økonomiske forutsetninger, sier Delp og legger til at retten til lokale forhandlinger er noe som er innført i de fleste andre næringer.

Les også: Fellesforbundet trapper opp streiken

Stordalen henviser til NHO
Thon Hotels har ikke svart på Nettavisens henvendelse, mens Stordalen henviser til NHO Reiseliv som er direkte part i den pågående konflikten.

NHO Reiseliv ønsker altså ikke lokale forhandlinger, og mener at en arbeidsintensiv hotell-bransje ikke klarer å bære lønninger på nivå med andre bransjer.

Les intervju med administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere