*Nettavisen* Økonomi.

De kjøper bedre vær

Stordalen, Solheim og LO vil kjøpe bedre vær. Det fyller kassen til miljøkrigerne.

09.02.07 10:39

- Vi har passert en halv million kroner, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Utiklingsminister Erik Solheim, hotellkonge Petter Stordalen, Kristiansand kommune, arbeidstakerorganisasjonen LO og Cicero Senter for klimaforskning har én ting felles:

NA24 - din næringslivsavis

De handler klimakvoter hos Framtiden i våre hender.

- Vi selger ganske mye. Da vi startet hadde vi et par salg per dag. Det økte til cirka fem i november, og i desember og januar har vi hatt rundt ti hver dag, forklarer Hermstad.

Fart på salget
Klimakvoter til over en halv millioner kroner er solgt siden april, da organisasjonen opprettet Mittklima.no.

- Vi kommer til å nå én million ganske kjapt. I hvert fall i løpet av året, sier Hermstad.

Salget fikk fart da miljøvernminister Helen Bjørnøy oppfordret til klimakvotekjøp i desember, men det tok ikke virkelig av før statsminister Jens Stoltberg holdt nyttårstalen sin.

- Det fikk større kunder til å våkne. Det er veldig mange som har tatt opp hansken, forteller Hermstad.

Handler
Mittklima.no (Framtiden i våre hender) har solgt 1400 enkeltbilletter for tilsammen 308.000 kroner. I tillegg selges det større kvoter til firmaer og storkunder. Petter Stordalen har handlet for 70.000 og Erik Solheim har handlet for 65.000 kroner. Tilsammen har Mittklima.no solgt kvoter for over en halv million kroner.

Klimakutt.no (Norges Naturvernforbund) har solgt klimakvoter for 200.000 kroner, noe som tilsvarer over 1000 tonn. Kirkens Nødhjelp arbeider med sin egen klimakvotetjeneste, men foreløpig er det hos disse to man kan bøte på miljøsamvittigheten.

På børs
- Vi anerkjenner at det ikke løser alle problemer, men å kjøpe klimakvoter er én konkret ting du kan gjøre. På sikt kan kvotehandel bli viktig, sier Hermstad.

I 2008 blir det mer fart over børskvotemarkedet, men det er usikkert hvordan det blir seendes ut.

- Det er ikke utenkelig at vi kjøper på børsen. På dagens kvotemarked har prisene falt til bunns, det er litt lekemarked i EU. Det er mye usikkerhet om hva som kommer til å skje, sier Hermstad.

Point Carbon er et nyhets-, analyse- og konsulentselskap innen for energi og klimamarkedene, og er ikke involvert i kjøp eller salg av kvoter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.