NA24.no

De kuleste folka i verden

Sist oppdatert:
De er styrtrike, har stor innflytelse og elsker jobben. Les alt om de internasjonale «globos».

LONDON (NA24): Dersom du ferierer på en atoll, har minst fem bolig-adresser og tre pass – og samtidig føler deg statsløs. Da er du sannsynligvis styrtrik, har stor innflytelse og en av de som kalles «The Globos».

NA24 - din næringslivsavis

Vi snakker om «de globale». De personifiserer og symboliserer den nye internasjonalismen som har sitt episke senter i London City.

Det er området hvor multi-nasjonale banker, hedgefond og globale selskaper har sine kontorer. De ultrarike globale rir tidssoner hver eneste dag, snakker med Tokyo om morgen og konverserer med ansatte og kontakter i Los Angeles når dagen går mot slutten. Arbeidsdagen er ofte på minst 12 timer.

Mediemogulen Rupert Murdoch (76) og hans sønn James er begge globale. Michael Sherwood, nest-sjef for Goldman Sachs i Europa, og hotell- og gambling-kongen Sol Kerzner er to andre eksempler.

Det nærmeste vi kommer en norsk riking med globalt tilsnitt, må være skipsreder John Fredriksen, som med eget fly pendler i en europeisk kvadratur mellom Oslo, London, Marbella og Kypros.

«The Globos», som de heter på engelsk, spiser på restaurant Locanda Locatelli i London, shopper på Heathrow flyplass og fester under Monaco Grand Prix – gjerne alt på én og samme dag.

De globale har ikke nødvendigvis eget jetfly. Men de kan alt om flyruter og avganger, har VIP-kort hos flyplass-lounger og uten å nøle ramser de opp navn på sine favoritt-restauranter i London, New York og Sydney. Livet er en evig reise og spør du en Global hvor han bor, så har han problemer med å svare direkte på spørsmålet. Det kan være London, New York eller California, men de er ikke helt sikker. Antageligvis har de boliger flere steder.

Bred horisont
Horisonten til en global forretningsmann er bredere enn et hus i St. Tropez eller et chalet i de sveitsiske alper. Mediemogulen Rupert Murdoch har minst fem boligadresser og velger å kalle seg «cosmokrat».

Murdoch vokste opp i Australia, fikk utdannelse i Oxford og har sin virksomhet innen aviser, magasiner og TV i flere land og et globalt publikum. I 1985 ble han amerikansk statsborger og kunne dermed kjøpe seg opp i amerikansk media. I dag eier Murdoch New York Post, New York Magazine og TV-nettverk – og har også lagt inn bud på The Wall Street Journal. Murdoch er rangert som verdens 73. rikeste person med en formue på ni milliarder dollar.

De globale er rotløse og bryr seg lite om politikken til statsminister Tony Blair og andre statsledere. Men samtidig har de kontakter på aller høyeste nivå. Da er de langt mer opptatt av om Goldman Sachs er bedre enn JP Morgan og leser aviser som The Wall Street Journal og FT Weekend.

Test deg selv
Dersom du vil teste deg selv, så regnes du for å være global dersom du i løpet av en og samme måned tilbringer weekend på Bali, New York og Beijing – og dersom du har mer enn tre pass. Du er sannsynligvis global dersom du samtidig kan føre en samtale på tre forskjellige språk og har visittkort med trykk på begge sider fordi du har så mange telefonnumre at du ikke får plass til alle på bare en side. Og som global har du ikke behov for å sjekke tidsforskjeller – du bare vet det.

Bill Gates er et globalt ikon. Det samme er Steve Jobs. Global er også skuespiller Angelina Jolie som nylig laget en film med innspilling i hele 25 land. Det er folk som like godt deltar på et økonomisk toppmøte i Davos eller tar en drink i The Polo Lounge på Beverly Hills Hotell.

De globale og ultra-rike er forskjellige fra massen av velstående personer. De bekymrer seg ikke om milliard-lånet vil slå smertefullt ut som resultat av en renteoppgang. De ultra-rike har ikke slike lån og bor i gjennomsnitt fem ulike steder i verden.

Du trenger mer
De som først og fremst profitterer på ultra-rike er de som driver spesielle tjenester beregnet for rike. Det kan være salg av biler som Bentley og Rolls Roys, private banker, tjenester som privatfly, salg og leie av store yachter og eksklusive eiendommer og så videre og så videre, helt ned til fagfolk som spesialiserer seg på å skaffe til veie eksklusive rødviner og sjelden malt-whisky.

«Jo mer du har, jo mer trenger du», er tankegangen for alle som oppvarter de ultra-rike. Det er ikke få som står til tjeneste for russiske obligarcher, olje-tyconer, sjefer i private- og investeringsbanker, fondsmeglere, styreformenn, samt sjefer og eiere av internasjonale varehus-kjeder.

Det var folk i denne gruppen den italienske designeren Chiara Dondi hadde i tanken da hun lagde en PC utstyrt med diamanter til en pris av en million dollar. Det tok ikke mange dagene før Dondi hadde solgt maskinen – antageligvis gikk den som gave fra en milliardær til kona eller datteren.

Som mann må du være mer enn global for å bruke en PC med diamanter.

Kilder: Forbes Magazine, BBC og Evening Standard

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere