NA24.no

De nye fremtidshusene kommer om tre år

De neste årene skal nordmenn bytte ut strømmålerne sine. Strømforbruket i alle husholdninger skal måles live, for eksempel gjennom mobilnettet.
De neste årene skal nordmenn bytte ut strømmålerne sine. Strømforbruket i alle husholdninger skal måles live, for eksempel gjennom mobilnettet. Foto: Fjeldstad, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Såkalte passivhus bruker 75 prosent mindre energi på oppvarming.

Det viser en rapport fra Multiconsult og Sintef har laget om såkalte energieffektive passivhus. Slike hus bruker 75 prosent mindre energi til oppvarming enn tradisjonelle bolighus.

Regjeringen har tidligere sagt at alle hus skal ha passivhusstandard innen 2020, men nå viser altså en fersk rapport at uviklingen går fortere enn antatt.

- Dette er et interessant innspill i arbeidet som vi nå gjør for å få mer energieffektive bygg. Jeg har ambisjoner om at energibruken i bygg skal halveres innen 2040, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Klima og miljø
- Mer effektive bygg er en sentral anbefaling i «Klimakur» og en forutsetning for å bedre klimaet og miljøet. Jo tidligere vi kan innføre passivhus som standard, jo bedre er det, sier kommunalministeren.

Hun mener det er viktig at myndighetene jobber aktivt på lag med både næringen og kompetansemiljøene for å utvikle tekniske gode løsninger.

Rapporten peker på at det vil være en fordel om forskriftene stiller krav om passivhusstandard uten å gå veien om en opptrappingsplan, slik myndighetene tidligere har tenkt. Hele 3.000 passivhus er for tiden uten planlegging og vurdering.

Være forberedt
- Det er tegn som tyder på at vi kan ta de neste stedene i denne prosessen tidligere enn vi trodde for bare ett år siden. Vi har lenge oppfordret næringen til å forberede seg på stadig strengere energikrav. Jeg har god tro på at alle parter vil gjøre en innsats for å skape gode og energieffektive bygg for framtiden, sier Navarsete.

Hun forteller at det før jul ble nedsatt en arbeidsgruppe som ser på hvordan man i praksis kan få til mer energieffektive bygg. Forslagene skal hun ha på sitt bord innen sommeren. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere