*Nettavisen* Økonomi.

De rike lever fett

Ny undersøkelse gir et sjeldent innblikk i hva rikingene svir av millionene på.

28.06.07 20:21

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den totale rikdommen til verdens rike og superrike klatret med hele 11,2 prosent til 372.000 milliarder dollar i fjor, ifølge World Wealth Report.

NA24 - din næringslivsavis

Undersøkelsen ble sluppet av verdens største meklerhus Merrill Lynch & Co. og rådgivningsgiganten Capgemini.

LES MER: Så mange er millionærer

Den viser at selv om rikingene hadde en eventyrlig vekst i formuene sine i fjor var det kun 0,76 prosent av pengene som gikk til veldedighet. Men selv om prosentandelen er liten er summen stor. Totalt ga rikingene bort 285 milliarder dollar til filantropiske formål.

Ren luksus
Derimot digger rikingene statussymboler. Ifølge undersøkelsen blir 1,8 prosent av verdiene brukt på ren og skjær luksus, og etterspørselen etter luksusvarer stiger.

Hele 26 prosent blir brukt på luksusyachter, luksusbiler, privatfly og andre samleobjekter med stive prislapper. Til eksempel viste undersøkelsen at Boeing hadde fått bestillinger på elleve store privatjetter som skulle innredes som mobile herregårder.

De rike europeerne bruker rundt en fjerdedel på kunst, som for tiden sees på som gode investeringsobjekter grunnet de stadige prisrekordene som settes på både gammel og samtidig kunst. Kunst hjelper også til å differensiere porteføljene grunnet sin uavhengighet fra de finansielle markedssyklene.

Rundt 18 prosent av luksusinvesteringene går med til smykker, 14 prosent til andre samleobjekter som vin, antikviteter og mynter, og rundt seks prosent gikk på sportsinvesteringer som kjøp av klubber, hester eller seilbåter.

De daglige utgiftene det koster å leve som en riking øker også mer enn hva som er tilfellet or vanlige folk. Kostnaden for å leve ekstremt godt, Living Extremely Well Index, steg med syv prosent i fjor. Denne indeksen tar for seg 42 luksussegmenter som helikoptre, Dom Perignon champagne og skolepenger på Harvard. Til sammenligning steg konsumprisindeksen med fire prosent.

Stadig flere rikinger
Verden får stadig flere rikinger og ikke overraskende kommer mesteparten fra Asia der de store vekstøkonomiene holder til. Flest nyrike kom fra India og Singapore. Her var det en vekst på henholdsvis 20,5 prosent og 21,2 prosent i antallet med feite lommebøker.

For å bli regnet som en riking må du ha verdier på minst seks millioner kroner utenom verdiene i primærboligen din.

Andelen ultrarike i verden steg med 11,3 prosent til 94.970, ifølge rapporten. Den samlede verdiøkningen i denne gruppen steg med hele 16,8 prosent til 13.100 milliarder dollar, og for å bli med i denne eksklusive gruppen må man ha verdier på minst 180 millioner kroner utenom primærboligen.

USA har fortsatt verdens rikeste innbyggere fulgt av Japan og Tyskland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag