De siktede kranglet om fakturaen på 100.000 kroner

Foto: (Arkivfoto/montasje: BA)

En faktura står helt sentral i korrupsjonssaken. Den skal ha blitt endret fra «sponsing» til «konsulenthjelp».

14.10.13 22:21

(ba.no): Bystyrepolitiker Jan Sverre Stray (H) og to næringsdrivende fra Åsane er varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon.

Da en av forretningsmennene fikk fakturaen på 100 000 kroner for sponsorstøtte til arenashowet i Vestlandshallen i fjor høst, skal han ha protestert og kontaktet Jan Sverre Stray.

Han skal ha reagert både på størrelsen på fakturaen, og fordi han mente det ikke gjaldt sponsing.

Deretter skal det ha blitt utstedt en ny faktura med ordlyden «Consultativ rådgivning». I fakturaen trekkes det forbindelse til to tomtesaker forretningsmennene ønsket å få gjennom i det kommunale systemet.

Fakturaen er på 100 000 kroner inkludert moms, og utstedt fra Creacon-selskapet som Stray er deleier i, og har jobbet for.

Etter det BA får opplyst er dette kjernen i korrupsjonssaken bergenspolitiet etterforsker.

- Idealistiske grunner for møtene
Stray avviser at han har mottatt penger. Han har forklart at han hjalp forretningsmennene med å få arrangert møter med politikerkollegaene Dag Skansen (H) og Gunnar Bakke (Frp) av idealistiske grunner.

- Disse møtene anses som helt uproblematiske, sier Strays forsvarer, advokat Rolf Knudsen til BA.

Det tror altså verken retten eller politiet på, så langt.

Forretningsmennene skal uavhengig av hverandre ha forklart politiet at de betalte Stray for jobben han gjorde med å åpne dører for dem i kommunen.

BA får vite at en av sakene de ville ha gjennom, fikk blankt avslag av byråd Filip Rygg, det gjaldt en bobilparkering i Åsane. Men de hadde også en annen tomtesak, i et annet område i Åsane som de har hatt møte med byråd Gunnar Bakke om.

Rygg var og forklarte seg for politiet mandag, men ville ikke kommentere noen forhold for BA. Politiet er også tause.

- Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i etterforskningen. Det er fortsatt bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til BA.

Taus om møtets innhold
Dag Skansen sier at Stray var en av de han hadde med på sitt kontor. Han vil ikke kommentere hva møtet handlet om, ettersom saken er under politietterforskning.

- På generell basis kan jeg si at jeg har til gode å avslå noen som vil ha et møte med meg. Jeg, vi folkevalgte, har en åpen dør. Vi møter utbyggere, planleggere med og uten advokater og lobbyister. Det er høyst naturlig, og en del av jobben som folkevalgt, sier Skansen til BA.

- Er det vanlig at en politiker som ikke har noe med fagfeltet kommer sammen med aktører, og taler deres sak?

- Det er litt opp og ned. Det skjer ofte at innbyggere først henvender seg til en politiker de kjenner fra før, som de føler de står nærmest. Det har skjedd før.

Grøvt om noen tar betalt
- Dersom denne politikeren har fått betaling for å stille på møtet med deg av næringsaktørene, da stiller det seg i et annet lys?

- Ja. Vi har selvfølgelig ikke anledning til å ta oss betalt for imøtekomme henvendelser, vi er til for alle – fattig som rik – og om noen tar seg betalt for et slikt oppdrag, er ikke slik vi som folkevalgt skal opptre. Samtidig vil jeg poengtere at det er fullstendig meningsløst å betale en politiker for å få adgang til det politiske sjiktet i Bergen, ettersom våre dører er fullstendig åpne. Jeg har som sagt til gode å avvise noen som har bedt om et møte, sier Skansen.

- I bygge- og reguleringssaker er det store summer på spill. Det gjør dette feltet ekstra sårbart. Hvordan håndterer dere dette?

- Det krever at vi er ordentlige og at vi oppfører oss 100 prosent etterrettelig, at vi behandler alle likt, og at vi tar hensyn til de politiske føringer vi er valgt inn for å gi.

Skansen sier at det å betale noen for å slå inn åpne dører er meningsløst, og poengterer at Jan Sverre Stray og de to andre ikke er dømt for noe.

- Det kan jo på den bakgrunn også hende at denne saken er en gedigen misforståelse, sier Skansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag