NA24.no

De sykeste japanske narrestrekene

(Faksimile: Youtube)
Sist oppdatert:
TV-spøkene som kanskje er for drøye for 1. april.

Første april nærmer seg med stormskritt, og har du ambisjoner om å gjennomføre en aprilsnarr av det kaliberet man har på japansk fjernsyn må du begynne å planlegge nå. De fleste av spøkene under burde nok dog ikke prøves hjemme, uten hjelp fra fagfolk.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Japanerne har en lang TV-tradisjon for det som på engelsk kalles «practical jokes», der en intetanende person settes i en uvanlig situasjon som gjerne setter hele følelsesspekteret på prøve.

Mange av narrestrekene er virkelig på grensen av det som kan anses som greit å utsette et annet menneske for i humorens navn. Man skal kjenne en person godt, og vite at han eller henne tåler en støyt, før man utsetter noen for noe slikt.

Man kunne vanskelig se for seg at denne typen TV hadde vært lovlig i for eksempel USA, der ofrene for spøkene trolig ville saksøkt TV-selskapet i enkelte av tilfellene. Uavhengig av lovligheten er det lett å spørre seg selv hvor forsvarlig enkelte av spøkene er, med tanke på ofrenes sikkerhet.

Tror de blir beskutt
I en av de mer ondsinnede TV-spøkene lures en person som tror han er inne på jobbintervju, i seg selv en stressende situasjon, til å tro at kontoret han befinner seg i blir beskutt av en snikskytter der alle andre enn han selv blir drept.

At spøken baserer seg på en scene fra den populære amerikanske TV-serien 24 er neppe noen stor trøst for de vettskremte ofrene.

Taxitur fra helvete
En annen japansk TV-spøk med virkelige actionfilmkonnotasjoner går ut på at en intetanende passasjer tas ut på en heseblesende taxitur som selv regissør Michael Bay kunne misunne:

Kjørende på to hjul, gjennom porter og eksplosjoner er det nesten et under at mannen som sitter på ikke får et hjerteinfarkt.

Eksplosjoner og brennende stuntmenn
Enda drøyere enn de to over er kanskje den følgende spøken, som inkluderer alt fra stjålne biler og skuddvekslinger til eksplosjoner og brennende stuntmenn.

Kald fornøyelse på fjellet
En narrestrek som passer bedre på påskefjellet er sentrert rundt en hvilehytte på toppen av et skianlegg. Denne krevde nok imidlertid også mye forberedelser. Spøken går ut på at ofrene, som tilsynelatende kommer rett fra en badstu, plutselig blir kastet ut av hytten i forrykende fart.

Mengdens makt
Aller sist har vi en annen japansk klassiker av en TV-spøk. Denne krever langt mindre forberedelser, men en veldig stor vennegjeng. Spøken er av de mer ufarlige av de nevnt her, og går i hovedsak ut på å utnytte menneskelig gruppepsykologi. For eksempel sjekker man hvordan en intetanende person reagerer på at en stor folkemengde kommer løpende mot ham.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere